Ιταλία: Διάσωση 900 μεταναστών ανοιχτά της Σικελίας – Αποφεύγουν πλέον την Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Ιταλία: Διάσωση 900 μεταναστών ανοιχτά της Σικελίας – Αποφεύγουν πλέον την Ελλάδα

Το ιταλικό λιμενικό σώμα διέσωσε σχεδόν 900 μετανάστες, κυρίως Σύρους, από δύο σκάφη που έπλεαν στα ανοικτά της δυτικής Σικελίας, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπός του, εν μέσω ενδείξεων πως οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, όλο και περισσότερο αποφεύγουν ηθελημένα την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τη Συρία, εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας μέσα στον περασμένο χρόνο, ωστόσο ο αριθμός τους μειώθηκε απότομα μετά το Μάρτιο και τη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα να επαναπροωθούνται στην τουρκική επικράτεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι τα δύο πλεούμενα για τα οποία έγιναν οι σημερινές επιχειρήσεις διάσωσης μετέφεραν επίσης Ιρακινούς, ενώ συνιστούν τη μεγαλύτερη απόπειρα μαζικής μετανάστευσης από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ιταλία τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιταλικού λιμενικού σώματος, 515 άνθρωποι διασώθηκαν από το ένα πλεούμενο και άλλοι 380 στη δεύτερη επιχείρηση. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι Σύροι, αλλά δεν ήταν δυνατό να δοθούν ακριβείς αριθμοί πριν οι άνθρωποι αυτοί φθάσουν στις ιταλικές ακτές τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της UNHCR Καρλότα Σάμι, οι Σύροι και οι Ιρακινοί επιβιβάστηκαν στα πλεούμενα από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη, τη χώρα από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία.
Η UNHCR αναφέρει πως τον Απρίλιο, περισσότεροι μετανάστες έφθασαν στο έδαφος της Ιταλίας, παρά της Ελλάδας (9.149 έναντι 3.650), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015…

Σημειώνεται ότι ως τη 10η Μαΐου φέτος είχαν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης 31.250 μετανάστες και πρόσφυγες, ένας αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για υπηκόους κρατών της Αφρικής, κυρίως της Νιγηρίας, της Γκάμπιας και της Σομαλίας.

Πέραν της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, οι βαλκανικές χώρες, η Ουγγαρία και η Αυστρία επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κινούνται προς την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ακολουθούν τη λεγόμενη βαλκανική οδό επιδιώκουν να φθάσουν στη Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved