ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Ισραηλινοί

Στους δρόμους οι Ισραηλινοί
Στις διαδηλώσεις εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι σε ολόκληρο το Ισραήλ, σύμφωνα..

Στις διαδηλώσεις εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι σε ολόκληρο το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Πληροφορίες των ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ως και 150.000 άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ.

Οι συγκεντρώσεις, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα στις διαδηλώσεις που διαρκούν εβδομάδες και προβάλλουν αιτήματα όπως η μείωση των ενοικίων, με τη συμμετοχή διάσημων μουσικών, μέλη γυναικείων οργανώσεων, κλαμπ μοτοσικλετιστών κ.λπ.


Τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Οι τιμές των τροφίμων, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της φροντίδας των βρεφών και της μόρφωσης των παιδιών είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Παρότι οι περισσότεροι σχολιαστές δε θεωρούν τις διαδηλώσεις απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, οι κινητοποιήσεις αποδεικνύονται σημαντικός πολιτικός πονοκέφαλος γι' αυτόν στο μέσον της θητείας του. Το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε στο 32%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η οικονομική ανάπτυξη στο Ισραήλ είναι από τις πιο ταχείες διεθνώς, με το ρυθμό ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5% το 2011. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, όπου το Μάιο ήταν στο 5,7%.