ΚΟΣΜΟΣ

Ο μακελάρης του Όσλο «έτρεμε», αλλά εκτελούσε εν ψυχρώ

Ο μακελάρης του Όσλο «έτρεμε», αλλά εκτελούσε εν ψυχρώ
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ έτρεμε την ώρα των επιθέσεων, αλλά τις σχεδίαζε επί χρόνια...

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο άνθρωπος που αιματοκύλησε το Όσλο με δύο επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους είναι «ευγενικός» στη διάρκεια των ανακρίσεων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Σύμφωνα με το σύμβουλο της ομάδας που ανακρίνει τον Μπράιβικ, οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους αποσπάσουν πληροφορίες κι ένας τρόπος για να το καταφέρουν είναι να τον κάνουν να τους εμπιστευτεί, αντί να τον κάνουν να «σπάσει».

«Είναι πολύ ευγενικός και λέει ότι θα εξηγήσει με λεπτομέρειες τις πράξεις του», δήλωσε ο Ράτσλιου στην εφημερίδα του Όσλο Dagbladet.

Αποκαλύπτει ότι ο Μπράιβικ βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση και μπορεί να καταθέτει επί ώρες. Μάλιστα όπως αναφέρει κατά τη χθεσινή κατάθεσή του, είπε στους ατυνομικούς ότι «έτρεμε» την ημέρα των επιθέσεων, αλλά ότι είχε «στόχο και ότι τις σχεδίαζε επί σειρά ετών».

Ο δικηγόρος του Μπράιβικ, Γκέιρ Λίπσταντ, δήλωσε στο δίκτυο NRK ότι ο πελάτης του συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με δύο διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους και δηλώνει «πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους επί του παρόντος».

Ο Μπράιβικ τέθηκε υπό κράτηση στις 25 Ιουλίου. Ομολόγησε ότι παγίδευσε με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο Όσλο από την έκρηξη του οποίου σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και στη συνέχεια πραγματοποίησε επίθεση σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια με 69 νεκρούς.

Το δικαστήριο ζήτησε την ψυχιατρική εξέτασή του, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Σήμερα η αστυνομία άνοιξε γραμμή επικοινωνίας για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο, ακόμη και για όσους βρίσκονταν κοντά στον τόπο της έκρηξης. Η γραμμή θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Αυγούστου.