ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρετός» στη Βρετανία για τα πεντόλιρα - Γιατί 4 από αυτά αξίζουν 50.000 λίρες;

«Πυρετός» στη Βρετανία για τα πεντόλιρα - Γιατί 4 από αυτά αξίζουν 50.000 λίρες;

Δόθηκαν στην κυκλοφορία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μανιωδώς οι Βρετανοί ψάχνουν τα χαρτονομίσματα των πέντε λιρών που πέφτουν στα χέρια τους, καθώς τέσσερα από αυτά που βρίσκονται στην κυκλοφορία αξίζουν πάνω από 50.000 λίρες!

Ο καλλιτέχνης και μικροχαράκτης Γκράχαμ Σορτ έφτιαξε μια μικρογραφία της συγγραφέως Τζέιν Όστιν στο νέο πολυμερές τραπεζογραμμάτιο που τέθηκε σε κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο.

Τα χαρακτικά, βρίσκονται δίπλα στο ολόγραμμα του Big Ben, είναι αόρατα με γυμνό μάτι και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε συγκεκριμένο φωτισμό.

Ο καλλιτέχνης, δήλωσε στην Telegraph: «Ψάχνω πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Όταν είδα το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 λιρών, σκέφτηκα "δεν θα ήταν καλό να χαράξω κάτι πάνω σε αυτό;" Στην αρχή δεν ήξερα τι, αλλά στη συνέχεια έμαθα πως το επόμενο έτος θα ήταν η 200η επέτειος από το θάνατο της Τζέιν Όστιν και πως η εικόνα της θα είναι στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών, που θα κυκλοφορήσει του χρόνου, έτσι σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα».

Το τελευταίο έργο του θα μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες με το νόμο, καθώς θεωρείται τεχνικά αδίκημα η παραμόρφωση ενός τραπεζογραμματίου.

Σχετικές ειδήσεις