ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ειρήνη» απειλεί τη Νέα Υόρκη

Η «Ειρήνη» απειλεί τη Νέα Υόρκη
Ο κυκλώνας θα πλήξει αρχικά τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα χτυπήσει τη Νέα Υόρκη...

Ο ισχυρότατος τυφώνας «Αϊρίν» αναμένεται να χτυπήσει από ώρα σε ώρα τις ακτές των ΗΠΑ. Ο κυκλώνας θα πλήξει αρχικά τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα χτυπήσει τη Νέα Υόρκη.

Η θύελλα δυναμώνει και αυτή τη στιγμή, έχει διάμετρο ίση με το 1/3 των ακτών του Ατλαντικού. Αναλυτές εκτιμούν πως η ζημιά μπορεί να ανέλθει έως και 13,9 δισ. ευρώ.

Οι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από σπίτια τους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Σε μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι «σοβαρές και ιστορικές».

Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.

Όλες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουέι αναβλήθηκαν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κλείσουν και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ μέσα στην πόλη θα διακοπούν τα δρομολόγια του Μετρό και των λεωφορείων.

Περίπου 98.000 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις βάσεις στη Φλόριντα, το Ντέλαγουερ και την Βιρτζίνια και τα πολεμικά πλοία από το λιμάνι του Χάμπτον Ρόουντς ανοίχτηκαν στη θάλασσα.