ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «ανάγκασε» τον πρόεδρο του Μεξικού να ακυρώσει τη συνάντησή τους: Μην έρθεις στις ΗΠΑ αν...

Ο Τραμπ «ανάγκασε» τον πρόεδρο του Μεξικού να ακυρώσει τη συνάντησή τους: Μην έρθεις στις ΗΠΑ αν...

«Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στο twitter - Ποια η αντίδραση του Νιέτο.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο θα πρέπει να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, αν το Μεξικό αρνείται να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλους αριθμούς ... χαμένων θέσεων απασχόλησης και εταιρειών. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

trump

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κόστος ανέγερσης για κάθε μίλι του τείχους, υπολογίζεται στα 6,5 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά, το έργο που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα κοστίσει στο αμερικανικό ταμείο από 12 δισ. έως 15 δισ. δολάρια.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί ωστόσο να μοιράσει το κόστος με το Μεξικό, απειλώντας με ακύρωση των συμφωνιών που έχουν οι δύο χώρες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ανέγερσης του τείχους αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο προς έγκριση…

Ο Νιέτο ακυρώνει τη συνάντησή του με τον Τραμπ

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το σχέδιό του να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον προέτρεψε να μην πάει στην Ουάσινγκτον αν δεν είναι έτοιμος να συζητήσει την αποπληρωμή της ανέγερσης τείχους στα σύνορα των δύο κρατών.

«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση εργασίας που προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημειώνοντας ωστόσο:

«Το Μεξικό επαναλαμβάνει ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επιτευχθούν συμφωνίες που ωφελούν και τα δύο έθνη».

Υπέρ της θέσπισης ενός διασυνοριακού φόρου για τη χρηματοδότηση τάσσεται ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ένα νέο δασμό, ύψους 20% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, θέλει να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, σε δημοσιογράφους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για τον τρόπο που θα επιβαλλόταν αυτός ο δασμός, ωστόσο ο Σπάισερ επισήμανε ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να ενταχθεί σε ένα πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων το οποίο εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού θα ήταν άκαρπη»

Σχολιάζοντας, δε, την ακύρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έτσι και αλλιώς θα ήταν «άκαρπη» με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Όσο το Μεξικό δεν μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ ισότιμα και με σεβασμό, μια συνάντηση θα ήταν άκαρπη κι εγώ θέλω να ακολουθήσω μια διαφορετική πορεία», τόνισε ενώπιον των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια.

Διαβεβαιώνοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης, που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη 31η Ιανουαρίου, ήταν μια κοινή απόφαση, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα πληρώσει για την ανέγερση του τείχους.

«Το είπα ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Μεξικού» συμπλήρωσε.

Καταγγέλλοντας, δε, με δριμύτητα την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών NAFTA (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ολοκληρωτική καταστροφή» για τη χώρα του.

«Δεν θα επιτρέψω οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος αυτής της προβληματικής συμφωνίας που έπρεπε να την επαναδιαπραγματευτούμε πριν από χρόνια», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο δρομολογείται η κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων (3.145 χιλιόμετρα) μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μιας πιθανής επαναπροσέγγισης: ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μεξικό και σκοπεύουν να προγραμματίσουν ξανά τη συνάντηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η ανέγερση του τείχους, μια υπόσχεση που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία, εντάσσεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Το Μεξικό επιμένει ότι δεν θα πληρώσει για ένα τέτοιο έργο…

Σχετικές ειδήσεις