ΚΟΣΜΟΣ

«Χείρα» φιλίας τείνει ο Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ

«Χείρα» φιλίας τείνει ο Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία:Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ σε μια «εποικοδομητική συνεργασία» και όχι «σε αντιπαράθεση», λίγο πριν από την άφιξη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ελπίζει σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» με τον Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα για μια επίσημη επίσκεψη δύο ημέρων.

Ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μια συνάντηση του Τίλερσον με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι στην ατζέντα.

«Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, αλλά μια εποικοδομητική συνεργασία. Ελπίζουμε ότι αυτό επιθυμούν και οι ΗΠΑ», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις επιθυμούμε πρωτίστως να κατανοήσουμε σε ποιο μέτρο οι ΗΠΑ έχουν συναίσθηση της ανάγκης να σταθεροποιήσουμε και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ περνούν «την πιο δύσκολη περίοδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είναι «ανοικτή στον πιο ειλικρινή διάλογο».

Η επίσκεψη του Τίλερσον στη Μόσχα πραγματοποιείται μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού τη νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, σε απάντηση στη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός.

Η Μόσχα, που αρνείται ότι για την επίθεση ευθύνεται ο συριακός στρατός, κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διεθνής έρευνα «αντικειμενική και αμερόληπτη» για «τα όσα συνέβησαν στη Χαν Σεϊχούν».

Παράλληλα η Ρωσία επιθυμεί οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στη Μόσχα, και να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές αρχές ώστε να «εφαρμόσουν πιστά τις δεσμεύσεις τους» βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Μόσχα θα σταματήσει να υποστηρίζει τον 'Ασαντ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μετέφερε ένα κοινό μήνυμα των παγκόσμιων δυνάμεων που απευθύνεται προς τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Συρία και αναλαμβάνοντας τον παραδοσιακό ρόλο της Αμερικής ως ηγέτιδας της Δύσης εξ ονόματος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τίλερσον αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα από την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Είναι σαφές για εμάς πως η κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ φθάνει στο τέλος της», είπε στους δημοσιογράφους στην Ιταλία προτού αναχωρήσει από τη σύνοδο της G7 για τη Μόσχα, συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση θα καταλήξει ότι έχει συμμαχήσει με έναν αναξιόπιστο εταίρο στο πρόσωπο του (σύρου προέδρου) Μπασάρ Αλ-Άσαντ».

Ο Τίλερσον είπε πως η Ρωσία απέτυχε στο ρόλο της ως αναδόχου μιας συμφωνίας το 2013, στη βάση της οποίας ο Άσαντ είχε δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει το οπλοστάσιο χημικών όπλων του.

«Αυτές οι συμφωνίες όρισαν τη Ρωσία ως εγγυήτρια μιας Συρίας απαλλαγμένης από χημικά όπλα», υπογράμμισε ο Τίλερσον, προσθέτοντας: «Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία δεν πήρε στα σοβαρά αυτή την υποχρέωση ή αν απλώς η Ρωσία ήταν ανίκανη. Όμως αυτή η διάκριση δεν έχει μεγάλη σημασία για τους νεκρούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό ξανά».

Ο Τίλερσον εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Σύρος πρόεδρος θα αποχωρήσει ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του.

«Η ελπίδα μας είναι πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα αποτελεί μέρος αυτού του μέλλοντος», είπε ο Τίλερσον, αφού επέμεινε στην ανάγκη ο συριακός λαός να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του.

Έπειτα από τα πλήγματα που εξαπέλυσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τη νύχτα της 6ης προς 7η Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίποινα για μια χημική επίθεση που αποδίδεται από τη Δύση στη Συρία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποτιμούν τις στρατηγικές επιλογές τους και τις ευκαιρίες ώστε να μειωθεί η βία στη Συρία», δήλωσε ο Τίλερσον ενώπιον των συναδέλφων του της G7, που συναντήθηκαν χθες και σήμερα στην Τοσκάνη.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, η στρατιωτική μας δράση ήταν μια άμεση απάντηση στη βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ», ανέφερε.

Αναφερόμενος, δε, στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη Γενεύη και υποστηρίζεται από «πολλές χώρες», στην προσπάθεια να φέρουν μαζί τα διάφορα μέρη της συριακής σύγκρουσης, ο Τίλερσον διευκρίνισε πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν προηγηθεί μια κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν παρήγαγαν «πολλά αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις