Γαλλία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Μακρόν

Newsroom Newsroom

Γαλλία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Μακρόν

Μια «πολυσυλλεκτική» κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων έντεκα γυναίκες και έντεκα άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ αυτών, τρεις υπουργοί Επικρατείας με αρμοδιότητες Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικολογίας.

Ο 62χρονος Νικολά Ιλό, ο δημοφιλής πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικολογίας, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργείο. Είχε συνεργαστεί όμως στο πρόσφατο παρελθόν με τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τον είχε διορίσει "ειδικό απεσταλμένο για τον πλανήτη" ενόψει της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που οργανώθηκε στο Παρίσι το 2015.

Ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Είχε στηρίξει εξ αρχής τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα δάκρυσε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του τελευταίου, την περασμένη Κυριακή. Είναι 70 ετών και για αυτόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο.

Εκτός από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον πρώην υπουργό Άμυνας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης του Μπερνάρ Καζνέβ παραμένει και στη σημερινή κυβέρνηση: η Ανίκ Ζιραρντέν, που αναλαμβάνει το υπουργείο των Υπερπόντιων Εδαφών.

Από τη δεξιά προέρχονται ο Μπρουνό Λε Μερ (υπουργός Οικονομίας) και ο Ζεράρ Νταρμανέν (υπουργός Προϋπολογισμού), που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί.

Στην κυβέρνηση επιστρέφει μετά από 20 χρόνια και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το κέντρο προέρχονται επίσης η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ και η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ.

Η εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ το υπουργείο Αθλητισμού.

Οι νέοι υπουργοί του Μακρόν

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Εσωτερικών: Ζεράρ Κολόμπ.

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης: Νικολά Ιλό.

Υπουργός Επικρατείας, γενικός εισαγγελέας, υπουργείο Δικαιοσύνης: Φρανσουά Μπαϊρού.

Υπουργός Άμυνας: Σιλβί Γκουλάρ.

Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων: Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών: Ρισάρ Φεράν.

Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας: Ανιές Μπουζέν.

Υπουργός Πολιτισμού: Φρανσουάζ Νισέν.

Υπουργός Οικονομίας: Μπρουνό Λε Μερ.

Υπουργός Εργασίας: Μιριέλ Πενικό.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων: Ζακ Μεζάρ.

Υπουργός Προϋπολογισμού: Ζεράλ Νταρμαμέν.

Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας: Φρεντερίκ Βιντάλ.

Υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών: Ανίκ Ζιραρντέν.

Υπουργός Αθλητισμού: Λορά Φλεσέλ.

Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τις Μεταφορές, στο υπουργείο Επικρατείας: Ελιζαμπέτ Μπορν.

Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Υφυπουργος, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Κριστόφ Καστανέ.

Υφυπουργός ισότητας ανδρών-γυναικών: Μαρλέν Σκιαπά.

Υφυπουργός ΑΜΕΑ: Σοφί Κλουζέλ.

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Μουνίρ Μαζουμπί.

Το CFDT θέλει να συναντηθεί με τους νέους υπουργούς

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ευχήθηκε σήμερα να συναντηθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα» με τους υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, διατυπώνοντας επιπλέον την ελπίδα να δοθεί ώθηση «στις διαβουλεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο».

«Το CFDT λαμβάνει υπόψη του την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αναμένουμε τώρα να συναντηθούμε με τους υπουργούς όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να τους επισημάνουμε τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για το CFDT: την εργασία, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, τη δημόσια δράση, τον κοινωνικό διάλογο, την οικολογική μετάβαση, την Ευρώπη…» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα «θα καταθέσει προτάσεις και διατυπώνει την ευχή αυτή η κυβέρνηση να δώσει ώθηση στις διαβουλεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved