ΚΟΣΜΟΣ

Οκταμελής πυρήνας τζιχαντιστών του ISIS πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία

Οκταμελής πυρήνας τζιχαντιστών του ISIS πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία, στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν να κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελόνη διαφεύγει.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.

Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελόνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17ης Αυγούστου την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις