ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο βίαια πόλη στον κόσμο; Τους 100 έφθασαν οι νεκροί αστυνομικοί από την αρχή του έτους στο Ρίο

Η πιο βίαια πόλη στον κόσμο; Τους 100 έφθασαν οι νεκροί αστυνομικοί από την αρχή του έτους στο Ρίο

Στο Ρίου ντε Ζανέιρου καταγράφηκε χθες Σάββατο (26/8) ο θάνατος του εκατοστού αστυνομικού από την αρχή της χρονιάς, εν μέσω της ανάφλεξης της βίας και του οικονομικού μαρασμού στην Πολιτεία.

Ο χωροφύλακας Φάμπιου Ζουζέ Καβαλκάντσι σκοτώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη φτωχή συνοικία Μπαϊσάντα Φλουμινένσε (βόρεια), όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι έντονο. Η βία αυξάνεται στο Ρίου εν μέσω του οικονομικού μαρασμού, ενώ οι τοπικές αρχές, στα όρια της πτώχευσης, αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς στους αστυνομικούς.

Κατά στοιχεία της χωροφυλακής, η οποία είναι αρμόδια για τη δημόσια ασφάλεια σε κάθε Πολιτεία της Βραζιλίας, το 2016 συνολικά 146 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Ρίου και στα περίχωρά του, εκ των οποίων 100 και πλέον εκτός υπηρεσίας.

Από το 1995, η χωροφυλακή στην Πολιτεία Ρίου ντε Ζανέιρου έχει χάσει πάνω από 3.000 άνδρες.

«Σε καμιά άλλη τοποθεσία στη χώρα δεν βλέπουμε έναν τόσο εντατικό και μόνιμο πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών διακινητών ναρκωτικών (...) για τον έλεγχο εδαφών» όσο στη συγκεκριμένη Πολιτεία, εκτίμησε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο συνταγματάρχης Βόλνεϊ Τζίας, ο διοικητής της χωροφυλακής στο Ρίου.

«Σε καμιά άλλη τοποθεσία στη χώρα δεν βρίσκονται τόσα όπλα στα χέρια των κακοποιών» όσα στο Ρίου ντε Ζανέιρου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Έναν χρόνο έπειτα από τα πυροτεχνήματα και τη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ρίου ζει στον ρυθμό των ανταλλαγών πυρών μεταξύ κακοποιών και των περιπολιών του στρατού, που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας.

Πόλεμος ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, παιδιά που χάνουν τη ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες σε εφόδους της αστυνομίας στις φαβέλες, αύξηση των ένοπλων ληστειών: το αίσθημα της ανασφάλειας είναι πανταχού παρόν.

Πρόσφατα, η εφημερίδα Estadão έγραψε ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος, οι ανθρωποκτονίες ξεπέρασαν τις 28.000. Αυτό σημαίνει ότι διαπράττονται 155 ανθρωποκτονίες την ημέρα, ή έξι την ώρα, στη χώρα των 208 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο αριθμός τους είναι σχεδόν κατά 7% υψηλότερος από τον περυσινό κι υποδεικνύει ότι ο ετήσιος απολογισμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 60.000 το 2017.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις