ΚΟΣΜΟΣ

Ζητάει συμβουλές ο Τίλερσον για το θέμα του Ιράν

Ζητάει συμβουλές ο Τίλερσον για το θέμα του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τους ομολόγους του ή κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ανακοίνωση που σχεδιάζει να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σήμερα Παρασκευή (13/10) όσον αφορά την απόφασή του για το Ιράν, γνωστοποίησε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσε σχετικά με τα τηλεφωνήματα του Τίλερσον στους ομολόγους του ότι «θα έλεγα ότι έγιναν κυρίως για να ακούσει, να συμβουλευθεί, να συζητήσει σχετικά με τη συνολική παρουσίαση, αν θέλετε, του σχεδίου που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος».

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Ρεξ Τίλερσον συζήτησε με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Ρωσίας και με τον κινέζο κυβερνητικό σύμβουλο Γιανγκ Τζιετσί την Πέμπτη και με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας μια από «τις τελευταίες μέρες».

Αμερικανοί επικριτές της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα επιτύχει να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση για να γίνει η συμφωνία ακόμη πιο αυστηρή.

Όμως Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να ξανανοίξει διάλογος για το κείμενο καθαυτό της συμφωνίας ενώ γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν ξανά στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε τονίσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου ότι η απόφαση που θα πάρει η Τεχεράνη στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώσει ότι δεν επαληθεύει την τήρηση της συμφωνίας και προτρέψει το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως αναμένεται, θα εξαρτηθεί σε τελευταία ανάλυση από το «πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι».

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις