ΚΟΣΜΟΣ

Χρειάζονται θυσίες λέει ο Ιταλός πρόεδρος

Χρειάζονται θυσίες λέει ο Ιταλός πρόεδρος

Να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε από τους συμπατριώτες του ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας», δήλωσε ο Ναπολιτάνο και πρόσθεσε ότι «όλοι θα είναι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας και καινοτόμο διάθεση, αντιμετωπίζοντας και δύσκολες επιλογές που μπορεί να παρουσιάζονται ως μη δημοφιλείς».

Σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», είκοσι «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη, κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή η κίνηση θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό την κυβερνητική κρίση.

Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε: Κάναμε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και η κυβέρνησή μας, χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο».

Οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον πρωθυπουργό. Από την Τρίτη, αρχίζουν στη Βουλή οι ψηφοφορίες, με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα ο οικονομικός ισολογισμός του δημοσίου του 2010 και αμέσως μετά, τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία έζησε μία τόσο κρίσιμη περίοδο μόνον κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943. Πρέπει να συσταθεί αμέσως νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο και πρώην Ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι, για να σωθεί η τιμή της χώρας».