ΚΟΣΜΟΣ

Απεργεί ο δημόσιος τομέας στο Ισραήλ

Απεργεί ο δημόσιος τομέας στο Ισραήλ

Γενική τετράωρη απεργία κήρυξε σήμερα το πρωί στις 6:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) η Εργατική Ομοσπονδία Histadrut.

Η κινητοποίηση θα πλήξει κυρίως τα νοσοκομεία, το μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο, τον τραπεζικό τομέα, το χρηματιστήριο και τα λιμάνια, και η οποία θα διαρκέσει τέσσερις ώρες κατόπιν παρέμβασης δικαστηρίου τη νύχτα.

Το δικαστήριο συνεδρίασε εκτάκτως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η συνομοσπονδία αποφάσισε την κήρυξη γενικής απεργίας επ΄ αόριστον μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών για τις συνθήκες απασχόλησης των συμβασιούχων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Η Εργατική Ομοσπονδία Histadrut, που εκπροσωπεί 100.000-150.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα απείλησε με απ΄ αόριστον γενική απεργία που θα έπληττε τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για διαπραγματεύσεις και ζήτησε την άμεση επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της συνομοσπονδίας για την εξεύρεση λύσης.

Το δικαστήριο απαίτησε από τις δύο πλευρές να του αναφέρουν την πρόοδο των συνομιλιών τους την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε χθες έκκληση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Histadrout να ματαιώσει την απεργιακή κινητοποίηση.