ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι

Στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο έφτασε στις 19.00 (τοπική ώρα) ο Μάριο Μόντι, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυποργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας», ανακοίνωσε νωρίτερα την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο.

Ο κεντροδεξιός γραμματέας τόνισε ότι το κόμμα του επιθυμεί μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες.

Με τη συνομιλία με τον γραμματέα του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκλεισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Προηγήθηκε συνομιλία του Ιταλού προέδρου με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Σε δηλώσεις του, ο Μπερσάνι εξέφρασε τη στήριξή του σε μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

«Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου», ανέφερε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.