ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο «γιατρός του θανάτου» που φέρεται να τεμάχισε ζωντανό τον Κασόγκι (pics+vid)

Αυτός είναι ο «γιατρός του θανάτου» που φέρεται να τεμάχισε ζωντανό τον Κασόγκι (pics+vid)

Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο «φως» έρχονται νέα στοιχεία

Ο ιατροδικαστής Σαλάχ αλ Τουμπαίγκι φέρεται να είναι ο άνθρωπος που διαμέλισε ζωντανό και αποκεφάλισε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τουμπαίγκι ο οποίος είναι μέλος της 15μελούς ομάδας που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της Washington Post, έχει εκπαιδευτεί στη Βρετανία και στην Αυστραλία με υποτροφία από τη Σαουδική Αραβία.

Είχε κάνει σπουδές στην Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης το 2004 ενώ το 2015 ειδικεύτηκε για 3 μήνες στο Βικτωριανό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στην Μελβούρνη ως εγκληματολόγος στην Παθολογική Ανατομία.

Ήταν αυτός που πρότεινε στους υπόλοιπους που βρίσκονταν στο δωμάτιο να φορέσουν ακουστικά ώστε να μην ακούνε τις κραυγές του Κασόγκι την ώρα που τον τεμάχιζε.

Έκοψε όλα τα δάχτυλα των χεριών του Κασόγκι, τον αποκεφάλισε και έβαλε το διαμελισμένο πτώμα του σε οξύ. Πληροφορίες των Αρχών αναφέρουν ότι ο δολοφόνος είχε μαζί του ένα πριόνι οστών όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Η εμπλοκή του Σαλάχ αλ Τουμπαίγκι στη δολοφονία του Κασόγκι αποκαλύπτεται μέσω των ηχητικών ντοκουμέντων που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές Αρχές και δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιήσει.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία την ηχητική καταγραφή των γεγονότων

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την ηχητική καταγραφή των γεγονότων που φέρεται ότι αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Τη ζητήσαμε, αν υπάρχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο που φέρεται ότι αποδεικνύει τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του, ο Τραμπ πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει».

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε παράλληλα ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση του δημοσιογράφου, σημειώνοντας ότι περιμένει την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μόλις επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβια και την Τουρκία.

«Δεν καλύπτω καθόλου» τους Σαουδάραβες, διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως «ως το τέλος της εβδομάδας».

Το τελευταίο άρθρο του δημοσιογράφου

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε χθες το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος προτού εξαφανιστεί.

Σε σημείωμά της που προλογίζει το άρθρο του η Κάρεν Ατάια, επιμελήτρια του τμήματος Global Opinions της εφημερίδας, εξηγεί ότι καθυστέρησε η δημοσίευσή του καθώς ήλπιζαν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος θα γύριζε πίσω στις ΗΠΑ σώος και αβλαβής.

«Έλαβα αυτό το άρθρο από τον μεταφραστή και βοηθό του Τζαμάλ Κασόγκι την επομένη της δήλωσης της εξαφάνισής του στην Κωνσταντινούπολη. Η Post καθυστέρησε τη δημοσίευσή του επειδή ήλπιζε ότι ο Τζαμάλ θα γυρίσει σε μας ώστε αυτός και εγώ να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε μαζί. Τώρα πρέπει να το δεχτώ: Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα βγάλω στη δημοσιότητα για την The Post», σημείωσε η Ατάια.

«Το άρθρο αυτό γνώμης αποδίδει με ακρίβεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Μια ελευθερία για την οποία όπως φαίνεται έδωσε τη ζωή του», έγραψε επίσης η Ατάια.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Τζαμάλ Κασόγκι: Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι ελευθερία της έκφρασης», ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον αραβικό κόσμο.

«Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει την δική του εκδοχή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μέσω εσωτερικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την εξουσία», γράφει ο Κασόγκι.

«Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή των παλαιών υπερεθνικών μέσων ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα διεθνή γεγονότα. Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τη φωνή των Αράβων».

Ο Κασόγκι αναφέρεται επίσης στο άρθρο του στην περίπτωση του Σαουδάραβα συναδέλφου του Σάλεχ αλ Σέχι. «Ο αγαπημένος μου φίλος, ο εξέχων Σαουδάραβας συγγραφέας Σάλεχ αλ Σέχι, έγραψε ένα από τα πιο διάσημα άρθρα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στον σαουδαραβικό Τύπο. Αυτός δυστυχώς εκτίει τώρα μια αδικαιολόγητη ποινή κάθειρξης πέντε ετών για υποτιθέμενα σχόλια που αντιβαίνουν στο σαουδαραβικό κατεστημένο».

«Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν πλέον ως συνέπεια μια οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει για να σημειώσει: «Αντιθέτως, οι ενέργειες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια καταδίκη η οποία ακολουθείται γρήγορα από σιωπή».

«Ως αποτέλεσμα επιτρέπεται στις αραβικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυξανόμενο βαθμό. Κάποτε οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ θα απαλλάξει την πληροφόρηση από την λογοκρισία και τον έλεγχο που συνδέεται με τα έντυπα μέσα. Όμως αυτές οι κυβερνήσεις, των οποίων η ίδια η ύπαρξη στηρίζεται στον έλεγχο της πληροφόρησης, έχουν μπλοκάρει υπερβολικά το Ίντερνετ. Έχουν επίσης συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους και πιέσει διαφημιστές να ζημιώσουν τα έσοδα συγκεκριμένων εκδόσεων», καταλήγει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του, το οποίο είχε επισκεφθεί για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί τη μνηστή του.

Εκείνη τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε και ήταν και αυτή που δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η υπόθεση του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του και το πτώμα του απομακρύνθηκε. Το Ριάντ το διαψεύδει.

Η Χάγη ματαίωσε την αποστολή εμπορικής αντιπροσωπείας της στο Ριάντ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ματαίωσε τη συμμετοχή του σε διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία, μέτεδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANP ενώ ανακοινώθηκε πως, εξαιτίας των ανησυχιών για την εξαφάνιση του διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η ολλανδική κυβέρνηση ματαίωσε επίσης μια εμπορική αποστολή που θα πραγματοποιούσε τον ερχόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία.

Το ANP μετέδωσε πως ο υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα δεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας στο Ριάντ.

Μερικά λεπτά αργότερα εκπρόσωπος της PSPS Consultants, που είχε αναλάβει να οργανώσει για την κυβέρνηση το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε πως «όλες οι εμπορικές αποστολές προς τη χώρα αυτή έχουν προς το παρόν ανασταλεί».

Εξάλλου ο Πατρίς Κέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Thales, αποφάσισε κι αυτός να μην συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία.

Εκπρόσωπος του Thales πρόσθεσε πως η γαλλική εταιρεία θα εκπροσωπηθεί εντούτοις στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στο Ριάντ, από τον Ζαν-Λοΐκ Γκαλ, διευθυντικό στέλεχος στο διαστημικό τμήμα του Thales.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Με πληροφορίες από: Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail