ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σύνορα με Μεξικό όπως… Αφγανιστάν με 15.000 στρατιώτες!

Τραμπ: Σύνορα με Μεξικό όπως… Αφγανιστάν με 15.000 στρατιώτες!

Έως και 15.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να στείλουν οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος στο καραβάνι των μεταναστών που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τη βία και τη φτώχεια στην Κεντρική Αμερική, όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ – Επανήλθε στο θέμα της υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ

«Σχετικά με το καραβάνι, ο στρατός μας έχει (ήδη) αναπτυχθεί. Έχουν σταλεί περίπου 5.000, θα αυξηθούν σε 10.000 ή σε 15.000 στρατιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ως μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

«Η μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ένα πολύ επικίνδυνο θέμα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για τη Φλόριντα όπου θα παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», το Πεντάγωνο έχει δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη περίπου 5.200 στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, οι οποίοι προστίθενται στα 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί.

«Σταματήστε τους μετανάστες πριν φτάσουν στις ΗΠΑ»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος «ανανέωσε» τις επικρίσεις του εναντίον του Μεξικού, το οποίο κατηγορεί ότι δεν σταματά χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Δύο «καραβάνια», τα οποία αποτελούνται από περίπου 6.000 ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Αμερικής, βρίσκονται στο νότιο Μεξικό και κατευθύνονται προς τη μεθόριο με τις ΗΠΑ όπου οι μετανάστες υπολογίζουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

Τη Δευτέρα (29/10) εκατοντάδες άνθρωποι, που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την ανέχεια και τη βία, έπεσαν στα νερά του ποταμού Σουτσιάτε στην Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού, παρακάμπτοντας τα οδοφράγματα της μεξικανικής αστυνομίας.

«Τα Καραβάνια αποτελούνται από ανθρώπους και μερικούς πολύ σκληρούς μαχητές», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter, προσθέτοντας: «Ανταπέδωσαν σκληρά και ακόλαστα στο Μεξικό στα Βόρεια Σύνορα προτού εισβάλουν. Οι τραυματίες Μεξικανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν, ή δεν θέλησαν να σταματήσουν το Καραβάνι. Πρέπει να τους συλλάβουν προτού φθάσουν τα Σύνορά μας αλλά δεν θα το κάνουν!».

Λέγοντας ότι φοβάται μια «εισβολή» των μεταναστών αυτών στη χώρα του, ο Τραμπ ανακοίνωσε την ανάπτυξη άλλων 5.200 στρατιωτών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη αναπτυχθεί εκεί.

«Ο στρατός μας κινητοποιείται αυτήn την ώρα στα Νότια Σύνορα. Πολλοί άλλοι στρατιώτες έρχονται», προειδοποίησε σε άλλο μήνυμα. «ΔΕΝ θα αφήσουμε τα Καραβάνια αυτά, που αποτελούνται επίσης από μερικούς πολύ κακούς γκάνγκστερ και μέλη συμμοριών, να μπουν στις ΗΠΑ. Τα Σύνορά μας είναι ιερά, πρέπει να έρθουν νόμιμα, ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ!», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, περίπου 2.000 μετανάστες άρχισαν σήμερα μια πορεία προς το βορρά από την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι μετανάστες αναχώρησαν σε δύο ομάδες, περιλαμβανομένων ανδρών και γυναικών με παιδιά στα καροτσάκια και στους ώμους. Την Κυριακή (28/10) μια άλλη ομάδα περίπου 300 ανθρώπων είχε ξεκινήσει το ταξίδι για τα σύνορα των ΗΠΑ από το Σαν Σαλβαδόρ.

Η αστυνομία εκτιμά πως οι δύο ομάδες που φεύγουν από το Σαν Σαλβαδόρ αριθμούν περίπου 1.000 άτομα η καθεμιά. Η μία αναχώρησε γύρω στην αυγή και η άλλη αργότερα στη διάρκεια του πρωινού.

Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες του Ελ Σαλβαδόρ την ώρα που μοτοσικλετιστές κόρναραν σε υποστήριξη και φώναζαν «ο Θεός μαζί σας».

«Το Σύνταγμα δεν καλύπτει το "Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα"»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε τέλος ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται το δικαίωμα να αποκτούν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στη χώρα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να τερματίσει αυτήν την πρακτική, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή του στο μεταναστευτικό, μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

«Το αποκαλούμενο Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, που στοιχίζει στη Χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ άδικο για τους πολίτες μας, θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν καλύπτεται από τη 14η Τροπολογία λόγω της φράσης "υπόκειται ως εκ τούτου στη δικαιοδοσία. Πολλοί νομομαθείς συμφωνούν...», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η 14η Τροπολογία, που προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, χορηγεί την υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος. Ο στόχος της ήταν να παρασχεθεί συνταγματική προστασία στους πρώην σκλάβους, μετά την κατάργηση της δουλειάς. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζουν ότι δίνει κίνητρα σε ανθρώπους να μπουν παράνομα στη χώρα για να αποκτήσουν εκεί παιδιά.

Ο δικηγόρος σύζυγός της Κελιάν Κόνγουεϊ, μιας από τις συμβούλους του Τραμπ, έγραψε την Τετάρτη ένα άρθρο γνώμης όπου υποστηρίζει ότι θα ήταν αντισυνταγματική η προσπάθεια να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα.

«Κάποιες φορές, το κείμενο του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και απαγορεύει αυτά που επιδιώκουν να κάνουν οι πολιτικοί. Αυτή είναι και η περίπτωση με την πρόταση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα μέσω διατάγματος», έγραψε ο Τζορτζ Κόνγουεϊ.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, σε συνέντευξη της στο Fox News, είπε ότι στο «παζλ» του μεταναστευτικού υπάρχουν «περισσότερα από ένα κομμάτια».

«Ο πρόεδρος θέλει μια συνολική μεταρρύθμιση. Έχουμε τεράστια παραθυράκια στο μεταναστευτικό σύστημα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουμε, διαφορετικά απλώς θα συνεχίσουμε να αναβάλλουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ