ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμάζει σφαγή ο Ερντογάν: Ως σαρκοβόρο όρνεο περιμένει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού

Ετοιμάζει σφαγή ο Ερντογάν: Ως σαρκοβόρο όρνεο περιμένει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα 21 Δεκεμβρίου πως η Τουρκία θα αναβάλει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, καλωσορίζοντας «προσεκτικά» την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τους στρατιώτες της από την περιοχή.

Η ξαφνική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες της ανέτρεψε έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Επικριτές λένε πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Όμως για την Τουρκία η απόφαση απομακρύνει ένα σημείο τριβής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν μέμφεται εδώ και καιρό τον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ για τη βορειοανατολική Συρία, όπου η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας λόγω του μεγάλο αγώνα που δίνουν κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την έναρξη μιας επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG από την περιοχή, την οποία ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή την βδομάδα είπε πως η εκστρατεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όμως σήμερα είπε πως η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τραμπ ήταν ο λόγος να περιμένει.

5c1b7b87fc7e93ce3a8b45ad

«Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Η τηλεφωνική συνδιάλεξή μας με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και τους αξιωματούχους και οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο», είπε σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.

«Αναβάλαμε τη στρατιωτική επιχείρησή μας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε επί του πεδίου το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποσυρθεί από τη Συρία».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτή δεν είναι μια «περίοδος με ανοικτό τέλος».

Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή της για αυτό που χαρακτηρίζει αργή εφαρμογή μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για την εκδίωξη των μαχητών των YPG από τη Μάνμπιτζ, μια πόλη σε μια κυρίως αραβική περιοχή δυτικά του Ευφράτη.

«Έχουμε τον οδικό χάρτη της Μάνμπιτζ, συζητήσαμε αν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε μέχρι να αποχωρήσουν (οι δυνάμεις των ΗΠΑ)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Τόσα πολλά θέματα στα οποία η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη χώρα τον οποίο να μπορούν να καλύψουν τρομοκρατικές οργανώσεις».