ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο διάλογος Πρίστινας –Βελιγραδίου

Συνεχίζεται ο διάλογος Πρίστινας –Βελιγραδίου

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες , οι συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, στο πλαίσιο του νέου γύρου του διαλόγου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα, ενώ εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν για το θέμα των διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο.


Οι αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας κατέληξαν σε συμφωνία για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων εχθές την πρώτη μέρα των συνομιλιών.
Πρόοδος επιτεύχθηκε ακόμη και στο θέμα της συμμετοχής του Κοσόβου σε περιφερειακές διασκέψεις, όχι όμως και συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Στη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί το θέμα των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα, που είναι το βασικό πρόσκομμα, , τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

«Η Πρίστινα εξακολουθεί να επιμένει στον συμβολισμό που θα επικύρωνε την κρατική υπόσταση και γι’ αυτό δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία. Για εμάς, τα διοικητικά όρια δεν θα γίνουν ποτέ σύνορα, ζήτημα στο οποίο επιμένει η άλλη πλευρά», ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου εκτίμησε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, μετά από διακοπή τριών μηνών.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας Εντίτα Ταχίρι είπε, εξέφρασε την ελπίδα της για επίτευξη σε προόδου και τη συμμετοχή και των δύο πλευρών στον διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο.

Όσον αφορά τις διαβάσεις, η κ. Ταχίρι υπογράμμισε πως η πρόταση για τον κοινό έλεγχο «είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Σχετικά με τα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο, η κ. Ταχίρι είπε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινας είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα από το σχέδιο Αχτισάαρι. «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το σχέδιο μέσω οικονομικών και άλλων προνομίων για τους πολίτες που ζουν εκεί».

Η σημασία της συνέχισης του διαλόγου, ο οποίος διακόπηκε τον Σεπτέμβριο λόγω διαφωνίας για τις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ στο βόρειο Κόσοβο, είναι μεγάλη καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λάβει η Σερβία, στις 9 Δεκεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.