Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Κοσμική έκρηξη ακτίνων γάμμα που…θύμισε το Big Bang -Δείτε το βίντεο

Newsbomb

Μία πολύ ισχυρή έκλαμψη ακτίνων γάμμα εντόπισαν ερευνητές του διαστήματος απο τη Ναμίμπια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η έκρηξη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.

Όταν κάποια αστέρια πεθαίνουν, καταρρέουν σε μια σουπερνόβα, παράγοντας φωτεινές λάμψεις ακτίνων γάμμα και ακτίνων Χ γνωστές ως εκρήξεις ακτινών γάμμα.
Μία τέτοια εντυπωσιακή «έκλαμψη» που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν, συνέλαβαν επιστήμονες από τη Ναμίμπια, σύμφωνα με τον Independent.

Η έκρηξη ακτίνων γάμμα με την κωδική ονομασία GRB απαθανατίστηκε από το Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας της αφρικανικής χώρας στις 29 Αυγούστου του 2019. Οι δορυφόροι Fermi και Swift είχαν εντοπίσει νωρίτερα μια έκρηξη ακτινοβολίας στον αστερισμό του Ηριδανού.


«Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι φωτεινές ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα που παρατηρούνται στον ουρανό και εκπέμπονται από μακρινές εξωγαλακτικές πηγές», δήλωσε η Σίλβια Ζου, επιστήμονας στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY).

«Είναι οι μεγαλύτερες εκρήξεις στο σύμπαν και σχετίζονται με την κατάρρευση ενός ταχέως περιστρεφόμενου ογκώδους αστεριού σε μια μαύρη τρύπα. Ένα τμήμα της βαρυτικής ενέργειας τροφοδοτεί την παραγωγή ενός υπερελαστικοποιημένου κύματος έκρηξης.

Η εκπομπή τους χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές φάσεις: μια αρχική χαοτική φάση άμεσης διάρκειας δεκάδων δευτερολέπτων, ακολουθούμενη από μια μακράς διαρκείας, ομαλή εξασθένιση μεταλαμπή» εξηγεί.

Μια τυπική έκρηξη ακτίνων γάμμα λαμβάνει χώρα συνήθως 20 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αλλά η συγκεκριμένη παρατηρήθηκε μόλις ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά - δίνοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκρηξη από την… «μπροστινή σειρά».

Αυτή η συγκριτικά μικρότερη απόσταση σήμαινε ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν τα «χρώματα» - ενέργειες φωτονίων - της ακτινοβολίας. Επι τρεις ημέρες μετά την έκρηξη, οι επιστήμονες μπορούσαν ακόμη να παρακολουθήσουν τη μεταλαμπή και τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αλλάξουν εν μέρει όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για την κοσμική ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν μια τέτοιας ισχύος έκλαμψη είχε γίνει σε απόσταση μικρότερη από 1000 έτη φωτός από εμάς θα είχε καταστρέψει το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας αφήνοντας τη Γη έρμαιο στην κοσμική ακτινοβολία η οποία κυριολεκτικά θα… έψηνε τον πλανήτη μας.


Η έρευνα με τίτλο “Revealing x-ray and gamma ray temporal and spectral similarities in the GRB 190829A afterglow”, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Ο δράστης πυροβόλησε εξ επαφής την 64χρονη - Μίσος δείχνει ο τρόπος του