Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες ΣΟΚ στην Ινδονησία: Η έκρηξη του ηφαιστείου μια ημέρα πριν από το τσουνάμι (pics+vid)

Newsbomb

Ινδονησία | Τσουνάμι | Έκρηξη ηφαιστείου: Οι εικόνες που προβάλλει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» κόβουν την ανάσα: Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα απεικονίζεται να εκρήγνυται μία ημέρα πριν το φονικό παλιρροϊκό κύμα που οδήγησε στο θάνατο 281 ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου που οδήγησε στο φονικό τσουνάμι, σημειώθηκε στις 22/12/2018. Στο βίντεο του Guardian φαίνεται η στιγμή της έκρηξης, ενώ ακούγονται οι ήχοι της έκρηξης καθώς το ηφαίστειο εκτοξεύει λάβα και στάχτη.

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα είναι ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το τσουνάμι στην Ινδονησία προκλήθηκε όταν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, μια πλευρά του κατέρρευσε και ο όγκος που έπεσε στη θάλασσα ώθησε το νερό προς τις ακτές.

Η ιστορία του Κρακατόα

krakatoa 1

Η πιο αξιοσημείωτη έκρηξη του Κρακατόα έλαβε χώρα το 1883 και κλιμακώθηκε με μια σειρά εκρήξεων τις 26-27 Αυγούστου 1883, οι οποίες είναι από τα πιο βίαια ηφαιστειακά γεγονότα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η έκρηξη είχε εκτιμώμενη ισχύ στην κλίμακα VEI 6, ισοδύναμη με 200 μεγατόνους ΤΝΤ - περίπου 13.000 φορές ισχυρότερη από την βόμβα Λιτλ Μπόι (13-16 kt), η οποία κατέστρεψε τη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, και τέσσερις φορές ισχυρότερη από την Τσαρ Μπόμπα (50 Mt), την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει εκραγεί.

Ηφαιστειακή σποδός σχημάτισε μια στήλη ύψους 30.000 μέτρων και υπολογίζεται ότι ο όγκος των ηφαιστειακών αναβλημάτων ήταν 25 κυβικά χιλιόμετρα. Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι το Άλις Σπρινγκς, στην κεντρική Αυστραλία, περίπου 3.600 χιλιόμετρα μακριά, καθώς και τα νησιά Ροντρίγκες, κοντά στον Μαυρίκιο, 4.780 χιλιόμετρα δυτικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών, 165 χωριά και πόλεις καταστράφηκαν κοντά στο Κρακατόα, και 132 υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Τουλάχιστον 36.417 άνθρωποι πέθαναν και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκε, κυρίως από τα τσουνάμι που ακολούθησαν στην έκρηξη. Πυροκλαστικές ροές διέσχισαν τον πορθμό της Σούνδας και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Σουμάτρας. Η έκρηξη κατέστρεψε περίπου τα δύο τρίτα του νησιού Κρακατόα.

Εκρήξεις στην περιοχή μετά το 1927 έχουν δημιουργήσει ένα νέο νησί στην ίδια θέση, το Άνακ Κρακατάου, στο οποίο συχνά λαμβάνουν χώρα εκρήξεις. Στα τέλη του 2011, το νησί είχε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων και ύψος 324 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, μεγαλώνοντας 5 μέτρα κάθε χρόνο.

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο πιο κάτω στη gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Σεισμός νότια της Αττικής - Αισθητός σε πολλές περιοχές (pics)

«Βόμβα» στις τσέπες μας: Ποιοι θα πληρώσουν «χαράτσι» 850 ευρώ