ΚΥΠΡΟΣ

Κοινές ναυτικές ασκήσεις Κύπρου – ΗΠΑ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου - Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο

Κοινές ναυτικές ασκήσεις Κύπρου – ΗΠΑ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου - Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο

Στην Κύπρο για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά, από σήμερα μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται δύο ταχύπλοα σκάφη (Combatant Craft Medium transport vessels) των Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ και αφορούν ειδικότερα, τη συνεργασία για θέματα διοικητικής μέριμνας και ναυσιπλοΐας.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο

Οι παρανομίες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας με την κυπριακή ηγεσία.

Λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ αναμένεται να περάσει την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, στην Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Nίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Για λόγους ασφαλείας, όλες οι επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Λευκωσία ενημερώθηκε για την πρόθεση του κ. Πομπέο να επισκεφθεί την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλιπ Ρίκερ.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου, ωστόσο ματαιώθηκε μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη.

O Πομπέο αναμένεται να παραμείνει στην Κύπρο για 4 ώρες.

Σε χθεσινές δηλώσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε να αποχωρήσουν τα στρατιωτικά στοιχεία από την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες εργάζεται η Γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Ο Μάικ Πομπέο, αφού χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην περιοχή σημαντικές, αναφέρθηκε στις επαφές του προέδρου Τραμπ με Ερτογάν και Μητσοτάκη, για να τονίσει ότι η θέση του Αμερικανού προέδρου είναι ξεκάθαρη – οι αντιπαραθέσεις στην θάλασσα θα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας. Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι κατανοεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο: Κορυφώνει τις προκλήσεις ο «σουλτάνος» τα επόμενα 24ωρα – Στο στόχαστρό του η ΠτΔ