ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Eξαφάνιση Ρωσίδων: Έρευνες από ανθρωπολόγους

Κύπρος - Eξαφάνιση Ρωσίδων: Έρευνες από ανθρωπολόγους
Αναμένεται να ληφθούν ακόμη περί τις 50 καταθέσεις
ΣΙΓΜΑ

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του παρουσιάστηκε από την αστυνομία ο 34χρονος ύποπτος σχετικά με την υπόθεση εξαφάνισης των δυο γυναικών, Khaiat Alraeesi 43 ετών από τη Συρία και της Mariia Gazibagandova 33 ετών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μαρτυρία που παρέχει εύλογη βάση για υποψία πως ο ύποπτος ενέχεται στην συγκεκριμένη υπόθεση και σε πρώτο στάδιο αφορά τρία αδικήματα, απαγωγή, αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό κρυφό και άδικο περιορισμό και άδικη απόκρυψη ή περιορισμό αρπαγέντος ή απαχθέντος. Αδικήματα που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα κεφάλαιο 154.

Στη διαδικασία σήμερα το δικαστήριο εξέτασε τις παραμέτρους για την ανανέωση της προσωποκράτησης του υπόπτου για ακόμη 8ημέρες.

Το δικαστήριο ανέφερε πως έχει διαπραχθεί αδίκημα, πως ο ύποπτος συνδέεται με αυτό, υπάρχει ανακριτικό έργο σε εξέλιξη και ότι τυχόν απόλυση του ενδέχεται να επηρεάσει το ανακριτικό έργο της αστυνομίας.

Εφόσον πρόκειται για αίτημα ανανέωσης της αίτησης για προσωποκράτηση του υπόπτου το δικαστήριο εξέτασε αν αξιοποιήθηκε σωστά το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την πρώτη περίοδο προσωποκράτησης και εάν η κράτηση είναι εύλογα αναγκαία και αυτό διαφαίνεται από το εναπομείναν ανακριτικό έργο της αστυνομίας.

Το ένταλμα αναφέρεται σε έρευνα για τα αδικήματα που καταγράφονται, ανέφερε η δικαστής και τόνισε πως τα γεγονότα και τα στοιχεία της αστυνομίας δικαιολογούν την υποψία διάπραξης των αδικημάτων και υπάρχει και ο περαιτέρω φόβος, είπε, η κατάληξη των ερευνών να έχει και άλλο αποτέλεσμα, αυτό βεβαίως είπε η δικαστής, το αναφέρω παρεμπιπτόντως, εφόσον δεν εξετάζεται αδίκημα ανθρωποκτονίας, αλλά τα 3 αδικήματα που καταγράφονται στην αίτηση.

Από ό,τι έχει τεθεί ενώπιον μου, ανέφερε η δικαστής, δικαιολογείται εύλογα των υπονοιών, ενώ οι δυο προϋποθέσεις δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε και από τη δικηγόρο του υπόπτου.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι ενδεικτική και υπάρχει ανακριτικό έργο σε εξέλιξη ανέφερε η δικαστής.

Στο κατά πόσον τυχόν απόλυση του υπόπτου ενδέχεται να επηρεάσει το ανακριτικό έργο της αστυνομίας, η δικαστής είπε ότι υπάρχει ανακριτικό έργο σε εξέλιξη και ορισμένες πτυχές του ανακριτικού έργου ο ύποπτος δεν μπορεί να τις επηρεάσει κάποιες όμως μπορεί. Τη συντριπτική πλειοψηφία του ανακριτικού έργου έχει τη δυνατότητα ο ύποπτος να επηρεάσει αφού μεγάλο μέρος του ανακριτικού έργου αναφέρεται σε λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, είτε σε έρευνες με ζητήματα τα οποία συσχετίζονται και θα μπορούσε ο ύποπτος να επηρεάσει.

Εφόσον πρόκειται για ανανέωση προσωποκράτησης, ανέφερε η δικαστής είμαι ικανοποιημένη και εντός των 7 ημερών που έχει εκδοθεί το πρώτο διάταγμα έγινε μεγάλο ανακριτικό έργο και έχει αξιοποιηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της αστυνομίας ο χρόνος που παρήλθε.

Η δεύτερη προϋπόθεση πληρούται εφόσον υπάρχει μεγάλο ανακριτικό έργο να τελεσθεί για το οποίο είναι εύλογα αναγκαία η προφυλάκιση του υπόπτου.

Η σοβαρότητα του αδικήματος, ανέφερε η δικαστής, είναι τέτοια και δεν διαβλέπω οποιοδήποτε ψήγμα είτε αλλότριους σκοπούς από την αστυνομία ή οποιαδήποτε κατάχρηση. Πρόκειται για σοβαρά αδικήματα η εξιχνίαση των οποίων είναι απαραίτητη επομένως το αίτημα της αστυνομίας για 8ημερη προσωποκράτηση του υπόπτου εγκρίνεται.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στο δικαστήριο από την αστυνομία "έχει επιτελεστεί μεγάλο ανακριτικό έργο σε σχέση με την διερεύνηση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια υπόθεση πολύ σοβαρή, η οποία έχει επεξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια και ταυτόχρονα διερευνάται από τις αρχές και το ενδεχόμενο οι ελλείπουσες να δολοφονήθηκαν".

Προς συμπλήρωση του ανακριτικού έργου της αστυνομίας αναμένεται να ληφθούν ακόμη περί τις 50 καταθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του υπόπτου, και αφορούν το οικογενειακό περιβάλλον βάσει των νέων δεδομένων, άτομα με τα οποία είχε επικοινωνία ο ύποπτος τόσο πριν όσο και μετά την εξαφάνιση των ελλειπουσών και ιδιοκτήτες υποστατικών και τεχνικούς κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Αναζητείται ακόμα ένα άτομο εναντίον του οποίου εκκρεμεί Δικαστικό ένταλμα σύλληψης και καταζητείται, η σύλληψη του οποίου αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Θα ανακριθεί εκ νέου ο ύποπτος με τη βοήθεια διερμηνέα και θα διερευνηθούν οι νέοι ισχυρισμοί του.

Εξετάστηκε μεγάλος αριθμός κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης και αναμένεται να εξεταστούν και πολλά άλλα τα οποία αφορούν τις διαδρομές του υπόπτου από και προς το σπίτι στον Κάτω Αμίαντο.

Αναμένεται να γίνουν νέες εκτεταμένες έρευνες σε συνεργασία με ανθρωπολόγους και το ΤΕΠΑΚ στην ορεινή περιοχή Λεμεσού προς εντοπισμό των σορών των ελλειπουσών αφού υπάρχει υπόνοια ότι δολοφονήθηκαν.

Συνεχίζεται η αξιολόγηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που παραλήφθηκαν από έναν από τους παρόχους ενώ αναμένεται να παραληφθούν και αναλυθούν και τα δεδομένα από τους υπόλοιπους παρόχους.

Αναμένεται η έκδοση εκ νέου διάταγμα άρσης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων συσκευής τηλεφώνου το οποίο πιστεύεται ανήκει στην 1η ελλείπουσα, το κουτί του οποίου εντοπίστηκε σε αποσκευές της.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των τραπεζικών δεδομένων του υπόπτου αλλά και των ελλειπουσών για να διαπιστωθούν οι κινήσεις της πιστωτικής κάρτας και οι αγορές του υπόπτου αλλά και των ελλειπουσών μεταξύ των ημερομηνιών 13/11/2021 με 25/11/2021.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων των υπολοίπων τεκμηρίων τα οποία θα δώσουν περαιτέρω φως στην υπόθεση αφού πρόκειται για τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν από τις έρευνες που έγιναν στα αυτοκίνητα που ανήκουν στον ύποπτο αλλά και στην εταιρεία του.

Αναμένονται μέσω της Interpol τα γενετικά προφίλ συγγενικών προσώπων των ελλειπουσών τα οποία αναμένεται να συγκριθούν και ταυτοποιηθούν με τις δειγματοληψίες που λήφθηκαν από το υπόγειο.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των ελλειπουσών υπάρχει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες οι οποίες μελετούν τη μορφολογία του εδάφους και εάν κατά πόσο έγιναν πρόσφατα οποιεσδήποτε μετακινήσεις χωμάτων στην περιοχή.

Η συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, Κάτια Πιερούδη ανέφερε στο δικαστήριο πως ο πελάτης της δέχτηκε κακοποίηση από ανακριτές της αστυνομίας και άσκηση πίεσης και δεν του επέτρεψαν να μιλήσει μαζί της, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πελάτη της.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα: Το «βαθύ λαρύγγι» και ο φάκελος που έκαψε τους αστυνομικούς – Τα «ριχτάδικα» και ο κηπουρός

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» στην Ελλάδα – «Είμαι σε ένα δωμάτιο μόνος μου»

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα