Χρήματα για μισθούς Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου εξασφάλισε η Λευκωσία

Χρήματα για μισθούς Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου εξασφάλισε η Λευκωσία

 Η κυβέρνηση εξασφάλισε χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού, μέσω δανείου από ημικρατικούς οργανισμούς δημόσιας ωφελείας.

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραχωρήσει δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της με ισχυρές εξασφαλίσεις, ενώ ενδεχομένως να απαντήσουν ευνοϊκά και η Αρχή Ηλεκτρισμού και η Αρχή Λιμένων.

Όμως, η απόφαση για δάνειο από το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών προκάλεσε την αντίδραση των επαγγελματικών σωματείων των υπαλλήλων, που ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν δυναμικά μέτρα. Μια από τις ενώσεις άρχισε να ενημερώνει τα μέλη της με πρόθεση να εξαγγείλει επ' αόριστον απεργία, από αύριο. Μέτρα εξετάζουν και άλλα σωματεία υπαλλήλων.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα για να ανατραπεί η απόφαση και να αποτραπεί η εκταμίευση του ποσού, αφού δοθεί κάποια προειδοποίηση στη διαχειριστική επιτροπή του ταμείου για να αναιρέσει την απόφασή της.

Το θέμα του δανείου θα εξετάσει αύριο αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Στάθης Κιττής δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από μεγάλη περίσκεψη και με γνώμονα το καλό της οικονομίας του τόπου. Ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε με επιστολή του δέσμευση για αποπληρωμή του δανείου σε 91 ημέρες και μόλις ληφθεί η πρώτη δόση του δανείου από την τρόικα και με αρκετά ψηλό επιτόκιο.

Επίσης είπε ότι η ίδια η ΑΤΗΚ ανέλαβε δέσμευση να καταβάλει τα χρήματα στο Ταμείο σε περίπτωση ανικανότητας της κυβέρνησης να εξοφλήσει το δάνειο, δεδομένου ότι μπορεί να αποκόψει το ποσό από τους φόρους και την εισφορά προς το κράτος, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ