ΚΥΠΡΟΣ

FT: Ξένος οίκος στην Κύπρο για έρευνες για το «ξέπλυμα» χρήματος

FT: Ξένος οίκος στην Κύπρο για έρευνες για το «ξέπλυμα» χρήματος

Σε συζητήσεις για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για να εντοπίσει κατά πόσο διενεργείται «ξέπλυμα» χρήματος βρίσκονται οι κυπριακές Αρχές και η τρόικα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι που είναι αναμεμειγμένοι στις συζητήσεις ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, έχει αποδεχθεί, θεωρητικά, την ιδέα, ως τρόπο να περιοριστούν οι πολιτικές πιέσεις εντός Γερμανίας για το θέμα.

Η έρευνα θα γίνει από διεθνή συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η PwC έχει αναφερθεί ως πιθανός ελεγκτής. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο επιτελείο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Κύπρο για να εξετάσει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο σε σχέση με το «ξέπλυμα» χρήματος. Εντόπισε δε κενά στην παροχή πληροφόρησης σε ξένες αρχές για ύποπτες δραστηριότητες και στη διαφάνεια σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες εταιρειών ή εμπιστευμάτων που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο η Κύπρος ψήφισε τροποποιητική νομοθεσία για να καλύψει τα κενά που εντόπισε το ΔΝΤ.

Το θέμα του «ξεπλύματος» χρήματος πήρε σημαντικές διαστάσεις τις τελευταίες βδομάδες. Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ προέβαλαν μάλιστα το επιχείρημα ότι τα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα στηρίξουν Ρώσους ολιγάρχες, που έχουν χρήματα κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες.

Ευπρόσδεκτοι οι εμπειρογνώμονες

Είναι ευπρόσδεκτη η κάθοδος εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της Κύπρου, αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τους σωστούς μηχανισμούς και τον σωστό τρόπο, δήλωσε η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύη Παπακυριακού.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, τόνισε ότι δεν μπορεί όποτε αποφασίσει μια χώρα να στέλλει εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν μια άλλη.

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία ειδικών διεθνών οργανισμών και εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι την εικόνα της Κύπρου αντικατοπτρίζουν οι αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πολύ θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο και τον τρόπο εφαρμογής τους.