ΚΥΠΡΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου… ευλογεί τα μέτρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου… ευλογεί τα μέτρα

Τη στήριξή του στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανεκκίνηση της οικονομίας εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά και κληθείς να σχολιάσει την πρώτη δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξη των περισσότερο ευπαθών κοινωνικών ομάδων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για τα μέτρα που έλαβαν και που θα λάβουν, τα οποία αποδεικνύουν ότι «τους απασχολεί το θέμα». Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι ο συμπέθερος και ο γαμπρός τού Προέδρου τον επισκέφτηκαν στην Αρχιεπισκοπή και προσέφεραν ένα πολύ μεγάλο ποσό στην Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται κοντά στα 3 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς αν κρίνει τα μέτρα ικανοποιητικά, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι δεν είναι ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία μέτρα, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στον λαό και ειδικότερα σε εκείνους που έχουν πληγεί.

Αρωγός η Εκκλησία…

Τόνισε, δε, γι' ακόμη μια φορά, ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται και στη διάθεση της Κυβέρνησης αλλά και στη διάθεση του λαού, για να προσφέρει ό,τι μπορεί προς αντιμετώπιση της κρίσης και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν. Η Εκκλησία έχει κάθε διάθεση, υπογράμμισε, «να υπηρετήσει αυτόν τον λαό, γιατί του αξίζει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επανέλαβε ακόμη, όπως και στο κήρυγμά του νωρίτερα, ότι, όπως είπε και ο Χριστός, οι θέσεις και τα αξιώματα στην κοινωνία δεν είναι για ικανοποίηση οποιασδήποτε προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε για πορισμό, αλλά για προσφορά, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Εκκλησία, θα υπηρετήσουν με όλη τη δύναμή τους τον λαό.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Εκκλησία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες όσων έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία θα μπορέσει να ανταποκριθεί, επειδή, όπως εξήγησε, και ο λαός συμπαρίσταται σ’ αυτήν την προσπάθεια, με όλες του τις δυνάμεις.

Εισφορά του συμπέθερου του Προέδρου

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι πριν από τρεις ημέρες τον επισκέφτηκαν στην Αρχιεπισκοπή ο συμπέθερος και ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη και προσέφεραν ένα πολύ μεγάλο ποσό, που είχαν ήδη υποσχεθεί, και το οποίο θα διαμοιραστεί σε όλες τις Μητροπόλεις και τις Μονές που προσφέρουν προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι κατά τη συνάντησή του με τους εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτοί εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως, ένα μέρος από την εισφορά τους, δοθεί για την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα.

«Τον ευχαριστήσαμε και τον ευχαριστούμε, η προσφορά του είναι η μεγαλύτερη της οποίας τύχαμε μέχρι σήμερα», διευκρίνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αξία που έχει η εισφορά του κάθε απλού ανθρώπου, όσο μικρή και αν είναι.

Η εκκλησιαστική γη

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το μέτρο που προνοεί την παραχώρηση εκκλησιαστικής γης για σκοπούς γεωργικής ανάπτυξης, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως τον επισκέφτηκε και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στον οποίο και τόνισε ότι όλη η περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του λαού. Σημείωσε, ωστόσο, με βάση και την εμπειρία που ο ίδιος έχει, έχοντας υπάρξει και στο παρελθόν γεωργός, ότι αν η γεωργική παραγωγή δεν βασιστεί σε επιστημονικές μεθόδους, τότε δεν θα είναι βιώσιμη. Εξήγησε, ως εκ τούτου, πως θα πρέπει, όσοι σκοπεύουν ν’ ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, να πάρουν κάποια μαθήματα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη γη μας, αλλά να πάνε ανοργάνωτα και ερασιτεχνικά, πιστεύω ότι θα ζημιώσουν όλοι. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί το θέμα αυτό το κατέχω, και όσοι δεν είναι προγραμματισμένοι και δεν εργαστούν πάνω σε επιστημονική βάση, δεν πρόκειται να κερδίσουν ούτε ένα σεντ», υπέδειξε καταλήγοντας.

Άμεσα μέτρα

Στα μέτρα της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως αυτά δεν είναι εξαντλητικά, αλλά, απλώς, έχουν το στοιχείο της αμεσότητας. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, «σε διήμερες ολοήμερες συσκέψεις, επέλεξε κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό». Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε, επιπρόσθετα, πως θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα μέτρα, όπως εξήγγειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για θέματα δημοσιονομικών αλλά και για θέματα ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ