ΚΥΠΡΟΣ

Γαλανός: Η Αμμόχωστος δείκτης των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας

Γαλανός: Η Αμμόχωστος δείκτης των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας

Ο κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου χαιρετίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, δηλώνοντας ότι η Αμμόχωστος αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία διερεύνησης των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Σε σημερινή ανακοίνωση εκ μέρους του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ιδιαιτέρως ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, έθεσε κατά προτεραιότητα το θέμα επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου, με βάση, μεταξύ άλλων, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

"Σημειώνουμε, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση", προστίθεται στην ανακοίνωση, "την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα και το γεγονός ότι ο κ. Κασουλίδης έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου κατά τις επαφές του τόσο με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Τζον Κέρι, όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι - μουν".

"Εάν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και πρόοδος στο Κυπριακό", δηλώνει ο κ. Γαλανός, "το θέμα της Αμμοχώστου είναι πρωταρχικής σημασίας" και, "στην κατάσταση όπου ευρίσκεται σήμερα η Αμμόχωστος, θα χρειασθούν πολλά έτη για να λειτουργήσει ως πόλη και αυτό θα δώσει χρόνο και για πολλές άλλες ζυμώσεις όσον αφορά τη γενικότερη ουσία του Κυπριακού".

"Πολύ σωστά τονίσθηκε επίσης", συνεχίζει, "ότι τα άνοιγμα της Αμμοχώστου, μαζί με τη λειτουργία του λιμανιού της, την προώθηση ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και άλλες κινήσεις, θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό μομέντουμ που δύναται να αντιστρέψει τα σημερινά πολύ σκληρά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος".

"Ως Δήμος Αμμοχώστου", δηλώνει ο κ. Γαλανός, "είμαστε στη διάθεση τόσο του Προέδρου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών μας και προώθησης του θέματος της Αμμοχώστου, μέσα στις ευρύτερες προσπάθειες αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και του λαού μας".