ΚΥΠΡΟΣ

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το Φυσικό Αέριο

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το Φυσικό Αέριο

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις κυβικά πόδια) εκτιμώνται τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

Σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, μια τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για τις ενεργειακές σπουδές, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη σύντομης προώθησης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά ΦΑ, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με τη επιλογή της χρήσης αγωγού για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού ΦΑ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αγοράς του ΦΑ παγκοσμίως ο κ. Έλληνας είπε πως το ΦΑ θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΦΑ που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

"Έτσι, η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική πηγή καυσίμων, όπου θα αυξηθεί μέχρι και 65% έως το 2040", είπε, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου θα παραμείνει σχετικά σταθερή ή θα αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα χρόνια, για να φτάσει στα 550-600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2020.

Ιδιαίτερα για την γηραιά ήπειρο, ο κ. Έλληνας είπε πως στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, η Ευρώπη θα χρειαστεί σημαντική αύξηση τόσο σε εισαγωγές πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου, καθώς η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. "Συνεπώς, η ΕΕ από το 2025 θα χρειαστεί αύξηση περίπου 100 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) στις εισαγωγές φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με το 2010".

Όπως είπε, κατά την ίδια περίοδο, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, θα χρειαστεί άλλα 140 bcm ΦΑ αερίου ετησίως , παρά την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas), το οποίο αναμένεται μετά το 2020 να διαφοροποιήσει το ενεργειακό τοπίο της Κίνας.

Είπε πάντως, ότι Ινδία και Κίνα μαζί αναμένονται να αυξήσουν τις παγκόσμιες εισαγωγές αερίου κατά 450 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ετησίως έως το 2025.

ΠΗΓΗ ikypros