ΚΥΠΡΟΣ

Αύριο αποφασίζεται η επόμενη δόση για Κύπρο

Αύριο αποφασίζεται η επόμενη δόση για Κύπρο

Η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανοικτό και αύριο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη χορήγηση της επόμενης δόσης των 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στις εργασίες της αυριανής συνεδρίαση του Εurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Η έκθεση συμμόρφωσης επιβεβαιώνει ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, τα συμφωνηθέντα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και ορισμένα από τα διαρθρωτικά μετά είχαν ήδη εγκριθεί πριν από σύναψη του προγράμματος», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Για την Τράπεζα Κύπρου σημείωσε ότι έχει εξέλθει από το καθεστώς αναδιάρθρωσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ένας οδικός χάρτης κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Για τις άλλες τράπεζες είπε ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση τους μέχρι το τέλος του χρόνου έχει μπει σε πορεία και όλοι συμφωνούν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 1,5 δισ. ευρώ θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσει η δόση του ΔΝΤ των 86 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα τόνισε ότι στην αυριανή συνεδρία δεν θα γίνει συζήτηση δεδομένου ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 23 Νοεμβρίου. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ