ΚΥΠΡΟΣ

Εργο βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ΑΠΕ στην Κύπρο

Εργο βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ΑΠΕ στην Κύπρο

Το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής (ΦΒ) Τεχνολογίας και η Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου ανακοινώνουν την έναρξη του έργου με τίτλο «Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου» που συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To έργο, του οποίου συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.219.838 ευρώ. Για την υλοποίησή του, συνεργάζονται σημαντικοί φορείς από την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και η Deloitte.

Το έργο αφορά τον σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στον «ευφυή συμψηφισμό» και στην «ιδιο-κατανάλωση» . Στόχος είναι η καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας και η μεγαλύτερη διείσδυσή της στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο. Το έργο εστιάζεται στη βελτιστοποίηση συστημάτων ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης με σκοπό να δημιουργηθούν εναλλακτικά, οικονομικά, βιώσιμα μέτρα κατά την εναρμόνιση και επαναξιολόγηση υφιστάμενων κυβερνητικών επιδοτήσεων/επιχορηγήσεων.