ΚΥΠΡΟΣ

Γιοργκαντζίογλου: Να είναι ισορροπημένο το κοινό ανακοινωθέν Κυπριακού

Γιοργκαντζίογλου: Να είναι ισορροπημένο το κοινό ανακοινωθέν Κυπριακού

Η τελευταία πρόταση που υπέβαλε η Ε/κ πλευρά για την κοινή ανακοίνωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα συμφέροντα των Τ/Κ και είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας, υποστήριξε ο λεγόμενος "πρωθυπουργός` Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Σε συνέντευξή του στο τουρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Οζκάν Γιουργκαντζίογλου είπε ότι "είναι σημαντικό στην κοινή ανακοίνωση να διατυπώνονται οι προσδοκίες και των δύο πλευρών κατά τρόπο ισορροπημένο". "Ενόσω διασφαλίζεται η ισορροπία θεωρούμε φυσιολογικό να γίνουν μικρές αλλαγές στο κείμενο. Τα προβλήματα στην κοινή ανακοίνωση πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο και να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις", είπε ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Όπως ανέφερε στο Ανατολού, στις επαφές του στην Άγκυρα αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία.

Είπε ότι αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για τους Τ/Κ. "Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι η μόνη πόρτα για τους Τ/Κ που ανοίγει προς την διεθνή κοινότητα. Γι αυτό είχαμε μια θερμή συζήτηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να διασφαλίσουμε οικονομική ανάπτυξη", ανέφερε ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η στάση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού τους επηρέασε θετικά και στην διεθνή κοινότητα δημιούργησε ένα θετικό κλίμα.

Πρόσθεσε ότι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κοινή ανακοίνωση, η συμβολή της Τουρκίας είναι ωφέλιμη για τη λύση.