Έρογλου: To κοινό ανακοινωθέν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο

 Έρογλου: To κοινό ανακοινωθέν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι στόχος είναι μια «μόνιμη λύση» στο Κυπριακό και είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν , στο οποίο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «πρέπει να χρησιμοποιηθεί θετικά ως εργαλείο» για την λύση.

Μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου ο Έρογλου υποστήριξε ότι «στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες, με ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει».

Ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίζει να τηρεί εποικοδομητική στάση και το ίδιο αναμένει από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Έρογλου σημείωσε ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα της περιουσίας, η ελεύθερη εγκατάσταση και τα πολιτικά δικαιώματα και τα άλλα δικαιώματα θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι όποια κι αν είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι «πολίτες» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».