ΚΥΠΡΟΣ

Μέρκελ-Aναστασιάδης: Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό

Μέρκελ-Aναστασιάδης: Ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Αγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στη διαδικασία διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου και χαιρέτισε την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές. Ανέδειξε δε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επισκέπτεται την Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια, ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ με λύση που θα εκφράζει την βούληση του συνόλου του κυπριακού λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε δε υπέρ της εφαρμογής τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, θα δώσουν νέα δυναμική στη διαδικασία.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας και ζήτησε να εκτιμηθούν οι διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν για κάθε χώρα και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να δοθεί σε κάθε κράτος η ευχέρεια να επιλέξει τα μέτρα που θα επιβάλει, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τη γραμμή της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν θα μπορούσαν κάποιες χώρες να εξαιρεθούν, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απευθύνονται στη Ρωσία με το ίδιο μήνυμα». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάποια κράτη έχουν ακόμη και 100% ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Υπογράμμισε πάντως κατ΄επανάληψη ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και ότι χρειάζονται έξυπνα μέτρα, τα οποία θα φέρουν αποτέλεσμα.

Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για εξαιρετικό κλίμα κατά τη συνάντησή τους, με την καγκελάριο να εύχεται καλή επιτυχία, τόσο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, όσο και για την προσπάθεια προσαρμογής, και τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια συνάντηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ, η σεμνότητα του Γολιάθ τον έκανε να αισθανθεί ακριβώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει ισότιμα κοντά μικρούς και μεγάλους εταίρους.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ στο Βερολίνο