ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ζητά παρέμβαση της ΕΕ στην τουρκική πλευρά

Αναστασιάδης: Ζητά παρέμβαση της ΕΕ στην τουρκική πλευρά

Την παρέμβαση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκική πλευρά, για να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση, βάσει των συμφωνηθέντων, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο Έλληνας πρεσβευτής Βασίλης Παπαϊωάννου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το κρατικό κανάλι του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει στους επόμενους δύο μήνες προτάσεις για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού.

Ωστόσο, σημείωσε την αρνητική στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για κατάθεση προτάσεων επί όλων των πτυχών και τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει περαιτέρω προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος ζήτησε από τους πρεσβευτές να μεταφέρουν το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι εξ υπαιτιότητας του Έρογλου δεν θα υπάρξει μετάβαση στο τρίτο στάδιο των συνομιλιών, ενώ ανέλυσε τη σημασία της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευχαριστώντας τους πρεσβευτές για τη θετική στάση των χωρών τους, αλλά και τη δραστηριοποίησή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε επίσης ότι η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής γίνεται εντονότερη κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις και αναπτύσσει τις θέσεις της για τη λύση.

Και αυτό, λόγω της εμμονής της για ενσωμάτωση της λύσης στο κεκτημένο ως πρωτογενούς δικαίου, αντί της εναρμόνισης όσων συμφωνούνται με το κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, τέλος, στους Ευρωπαίους πρεσβευτές πως αποτελεί ευθύνη των χωρών τους να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά, για αλλαγή της στάσης της.

Διαβάστε ακόμα:

Συνομιλίες με άραβες ηγέτες είχε ο Νίκος Αναστασιάδης