ΚΥΠΡΟΣ

Ενήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για την απουσία Αναστασιάδη στις συνομιλίες της Πέμπτης

Ενήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για την απουσία Αναστασιάδη στις συνομιλίες της Πέμπτης

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί από το προεδρικό γραφείο για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην παραστεί στη μεθαυριανή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου.

Σε ανακοίνωση, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τους δύο διαπραγματευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων, για να συζητήσει τρόπους για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τα άλλα μέτρα αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα είναι επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίωξη συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επιστολές προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, μελέτη προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιπτώσεις σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS δεν πρόκειται να σταματήσει τους σχεδιασμούς της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Ενέργειας, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις κινήσεις των Τούρκων, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει προσοχή, αλλά όχι κινδυνολογία.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Κολοσσού Noble έφτασαν στην Κύπρο και συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, τον οποίο ενημέρωσαν αναλυτικά για το πλάνο ανάπτυξης στο οικόπεδο 12.