ΚΥΠΡΟΣ

Ο Αναστασιάδης καταγγέλλει τις τούρκικες προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο Αναστασιάδης καταγγέλλει τις τούρκικες προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικ, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, μετά τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.


Ο κ. Ντούζαρικ ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε έφθασε χθες στην Κύπρο για να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές, ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλους παράγοντες στο νησί, για να συζητήσει μαζί τους για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ενήμερη για τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της «τουρκικής προκλητικότητας».

Με βάση τη διπλωματική ενημέρωση, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Άγκυρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδειχτεί ψυχραιμία από πλευράς Λευκωσίας.

Διαβάστε επίσης: Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης