ΚΥΠΡΟΣ

Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης

Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης

Την αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάτι που ανακοίνωσε ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συγκάλεσε το πρωί.

Στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι για το θέμα υπάρχει ομογνωμία από τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών, κάτι που σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμία επιλογή στην κυπριακή δημοκρατία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή", είπε. Πρόσθεσε ότι "το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά" και σημείωσε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της". "Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται", είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ENI και σε πλήρη συντονισμό ενεργειών, λέγοντας ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στο οικόπεδο 9 συνεχίζεται κανονικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Κασουλίδη

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος επέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Ελλάδα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται είναι:

Καταγγελία στον ΓΓ και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Θα προωθηθούν μέτρα εντός της ΕΕ όπως η παγοποίηση προώθησης ενταξιακών κεφαλαίων
Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Άλλα επιμέρους μέτρα πολιτικής πίεσης
Διοικητικό κόστος σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
Στα συμπεράσματα της ενταξιακής πορείας θα καταγραφούν οι προκλήσεις
Θα εγγραφεί το θέμα για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Καταχώρηση συντεταγμένων της ΑΟΖ στον ΟΗΕ
Θα αποσταλεί Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα
Επιδίωξη συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν
Μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και των εταιρειών που επιχειρούν στην ΑΟΖ μας
Πολιτικές παρεμβάσεις κομμάτων για να πείσουν «αδελφά» κόμματα
Προσπάθεια να επηρεάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Σ.Α.

ΑΚΕΛ: Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου για να ανατιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει προτείνει την μελέτη των σχεδιασμών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή από το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών, ούτως ώστε να γίνει στη συνέχεια συζήτηση στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Ο Άντρος Κυπριανού δεν έκρυψε την διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία κατά την άποψη του, υπερτονίζει ότι ανήκουμε στη δύση και βάζει όλα μας τα αυγά στο καλάθι των ΗΠΑ. Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους και να δώσει έμφαση στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του κυπριακού.

ΔΗΚΟ: Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη εξέλιξη από την ανακήρυξη της ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη εξέλιξη από τότε που προχωρήσαμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η Τουρκία είπε θέλει να επεκτείνει την κατοχή και στη νότια θάλασσα της Κύπρου. Πρέπει είπε να αντιδράσουμε και να μην αφήσουμε την τουρκική προκλητικότητα να συνεχιστεί, διαφορετικά θα χάσουμε την αξιοπιστία μας σαν κράτος και καμία εταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο. Τέλος χαιρέτισε ότι υπάρχει συναντίληψη σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων. «Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς του εκβιασμού», κατέληξε.

Έρογλου: "Η απόφαση δεν συνάδει με τις πραγματικότητες"

Λάθος στάση χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έπειτα από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι "η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού".

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι "δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών".

"Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες", αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. Προσθέτει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις αφού αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

πηγη .sigmalive.com