ΚΥΠΡΟΣ

Ερτούγ: Αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ζητούν οι Τ/κ

Ερτούγ: Αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ζητούν οι Τ/κ

Ο λεγόμενος εκπρόσωπος της "προεδρίας" Οσμάν Ερντούγ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, είπε ότι διεθνείς οργανισμοί που παλαιότερα αντιμετώπιζαν αλλαγές στο στάτους κβο ως ριψοκίνδυνες, τώρα υποστηρίζουν αλλαγή του στάτους κβο λόγω του θέματος των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Ερντούγ είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερή στις θέσεις και απόψεις της ενώ – όπως ισχυρίστηκε - η ε/κ μετακινείται από τις διαπραγματεύσεις θέτοντας προϋποθέσεις και ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ που έφερε την ισορροπία στην κρίση.

Ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για άρση του διεθνούς λεγόμενου εμπάργκο εναντίον των Τ/κ, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου με χώρες της ΕΕ όπως πράττουν οι Ε/κ και ζητά να αρθούν οι περιορισμοί στον κανονισμό για οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ.

Τέλος για το θέμα του χαλουμιού, ο κ. Ερντούγ είπε ότι διάφορες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά την άποψή του, είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να προχωρήσουν μαζί στο θέμα αυτό και να επιδείξουν καλή θέληση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις