Αυτός είναι ο λόγος που οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να απομακρυνθούν από την Τουρκία

Newsroom Newsroom

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να απομακρυνθούν από την Τουρκία

Οι Τουρκοκύπριοι, που ψηφίζουν την Κυριακή (7/1), λένε ότι ο πολιτισμός τους απειλείται από τον σφιχτό εναγκαλισμό της Άγκυρας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνται από τους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους του δυτικού κόσμου. Για μερικούς, το αλκοόλ δεν είναι εκτός ορίων, με μερικούς να αποδίδουν την τάση τους για ουίσκι στην αποικιακή κυριαρχία των Βρετανών. Κάποιοι τρομάζουν με την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαντίλες και αστειεύονται ότι θα πάνε σε τζαμί μόνο για να παρακολουθήσουν μια κηδεία.

Οι κοσμικοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι η θρησκεία -και οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της αναζωπύρωσης του Ισλάμ- θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη Κύπρο.

Όλο και περισσότερο εκφράζονται ανησυχίες ότι η Τουρκία είναι τώρα αποφασισμένη να ακυρώσει έναν τρόπο ζωής που είναι όχι μόνο αγαπημένος αλλά και κεντρικός για την ταυτότητά τους.

Ο Σενέρ Ελτσίλ, επικεφαλής του σωματείου των Τουρκοκυπρίων δασκάλων και επικριτής της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας στην πατρίδα του δηλώνει: «Δεν θέλουμε να μας επιβάλουν το σουνιτικό Ισλάμ, αλλά εργάζονται συστηματικά για να ριζοσπαστικοποιήσουν το σύστημα και να αλλάξουν την τύχη και τον πολιτισμό των Τουρκοκυπρίων». «Όλα αυτά είναι αλλόκοτα, γιατί πολιτιστικά είμαστε πολύ κοντά στους Ελληνοκύπριους». «Δεν είναι μόνο ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα στη χώρα τους, τώρα προσπαθούν να αντικαταστήσουν το κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα με θρησκευτικές σχολές», δήλωσε ο Elcil.

«Πάνω από 400 ιμάμηδες έχουν σταλεί εδώ για να διδάξουν τα παιδιά των εποίκων. Αντί για τα αγγλικά, διδάσκονται μαθήματα στα αραβικά και το Κοράνι. Η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ σημείο σύγκρουσης στην Κύπρο, o εθνικισμός, ναι, αλλά όχι αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved