Τεράστια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Τεράστια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εξέφρασε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς.

 

Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο κ. Τόμιτς είπε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο «Ταμάρ», όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, όσο και στο «Αφροδίτη», έχουν εντοπιστεί οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο "12" της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο κ. Τόμιτς.

«Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», ανέφερε. Είπε επίσης ότι η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο. Τόνισε επίσης ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.