Αυστραλία: Δεν χορήγησε βίζα στον Ταλάτ

Αυστραλία: Δεν χορήγησε βίζα στον Ταλάτ

Ματαιώθηκε η επίσκεψη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Αυστραλία, καθώς η Καμπέρα αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια εισόδου επειδή στο τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο με το οποίο ταξιδεύει, αναφέρεται ως επάγγελμά του, ''πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'', την οποία δεν αναγνωρίζουν οι αυστραλιανές αρχές.

 

Η αυστραλιανή πρεσβεία, βάσει οδηγιών που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διεμήνυσε στον Ταλάτ ότι θα μπορούσε να του δοθεί βίζα εάν άλλαζε αυτή η αναγραφή, κάτι το οποίο ο ίδιος φέρεται να μην δέχθηκε.

«Όπως γνωρίζετε η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Βάσει αυτής της πολιτικής, οι οδηγίες του υπουργείου Μετανάστευσης είναι σαφείς. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε βίζα σε τουρκικό διαβατήριο που επιβεβαιώνει την νομιμότητα της "TΔΒΚ''', αναφέρει μήνυμα του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών προς τους διοργανωτές.

«Κύκλοι που συνομιλούν με τον κ. Ταλάτ απόρησαν με την στάση της Αυστραλίας, γιατί όπως ανέφεραν, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, με αυτό το διαβατήριο γίνεται δεκτός στην Ευρώπη και αλλού, και δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η Αυστραλία δεν τον δέχεται» αναφέρεται στ

Να τονιστεί ότι έγιναν ή θα γίνουν τουρκικά διαβήματα προς τις αυστραλιανές αρχές, ενώ είναι βεβαιωμένο πως υπήρξαν επαφές της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπέρα με το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο των Εξωτερικών. Αυτές οι προσεγγίσεις, όμως δεν συνέβαλαν στο να αλλάξει κάτι, όσον αφορά την αυστραλιανή στάση.