Παραίτηση Χριστόφια αξιώνει η κυπριακή Βουλή

Παραίτηση Χριστόφια αξιώνει η κυπριακή Βουλή

Η κυπριακή Βουλή αξίωσε απόψε από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, περιέχεται η αξίωση παραίτησης που αποτέλεσε το αποκορύφωμα επτάωρης συζήτησης επί του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο Πόλυς Πολυβίου για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.

Η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα» που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και για να ενισχύσει «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού».

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό για τον πρόεδρο, υποστήριξαν όλοι οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το καταψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρχηγοί και βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι την ευθύνη για την έκρηξη δεν έφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά εκείνοι που αποφάσισαν την αποθήκευση των 500 τόνων κατασχεθέντων ιρανικών εκρηκτικών στη ναυτική βάση και δεν μερίμνησαν για την ασφαλή φύλαξή της.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr