ΚΥΠΡΟΣ

Nέο πακέτο λιτότητας στην Κύπρο

Nέο πακέτο λιτότητας στην Κύπρο

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Κύπρου συμφώνησαν από κοινού τη λήψη νέου πακέτου λιτότητας, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα.


Συγκεκριμένα , το πακέτο περιλαμβάνει διετές «πάγωμα» μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν πρόσθετο φόρο στα κέρδη του ιδιωτικού τομέα και επιπρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών.

Αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών πως τα νέα μέτρα θα συγκρατήσουν τη χώρα από την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Stockwatch.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα στα οποία επιτεύχθηκε ευρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων, και τα όποια αφορούν:

Στη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα των απολαβών (προσαυξήσεις, ΑΤΑ) για δύο χρόνια.

Αποφασίστηκε η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους για δύο χρόνια.

Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας. Θα συνεισφέρουν επίσης οι αυτοεργοδοτούμενοι που έχουν το ίδιο εισόδημα. Όλες οι εισφορές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπίπτουν του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,500.