ΚΥΠΡΟΣ

Μυστήριο με τις ισχυρές εκρήξεις στα κατεχόμενα: Ρωσικό drone ή πύραυλος;

Μυστήριο με τις ισχυρές εκρήξεις στα κατεχόμενα: Ρωσικό drone ή πύραυλος;

Ώρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα κατεχόμενα και οι αρχές του ψευδοκράτους δεν είναι σε θέση να δώσουν πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Πύραυλος S 200, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, είναι το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «ΥΠΕΞ» και «αναπληρωτή πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο, που έπεσε χθες βράδυ, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής S 200 που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S 200 από το Γκαζίαντεπ.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε υποστηρίξει με βάση τα πρώτα ευρήματα ότι «την έκρηξη προκάλεσε είτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, είτε πύραυλος».

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνση αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό, τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου, και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμοα.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί.

Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η Κίπρις ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι, σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.


Από την πλευρά της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ εκτιμά ότι πρόκειται για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV ρωσικής προέλευσης.

Ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε το πρωί από τον τόπο της συντριβής ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (...). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (...) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας».

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα συντρίμμια

Η τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen μεταδίδει, όπως αναφέρει, πρώτη, καρέ καρέ φωτογραφικό υλικό από το σημείο της πτώσης του πυραύλου.

Σε εγρήγορση η Κύπρος – Σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη

Σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα κατεχόμενα προκαλώντας αναστάτωση στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν αλλά και τις πληροφορίες που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Άμυνας μίλησε το πρωί στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ και στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο».

Ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που έγινε η έκρηξη στη μία τα ξημερώματα λαμβάνουν πολλές πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, όχι μόνο η Εθνική Φρουρά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Να υπάρξει κατάληξη και μετά θα ενημερώσουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία. Φαίνεται ότι η έκρηξη είναι στην Λευκωσία αλλά πληροφορίες λένε για μια λάμψη η οποία ήταν κατά μήκος της γραμμής από την περιοχή Παραλιμνίου. Ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για εκρήξεις στην περιοχή».

Ο κ. Αγγελίδης σε ερώτηση να το συμβάν συνδέεται με την εμπόλεμη κατάσταση στην Συρία, τόνισε «δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο και διασταυρώνουμε όλες τις πληροφορίες».

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως «μπορώ να σας πω ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Από την άλλη καλύτερα να περιμένουμε για να έχουμε την πραγματική αιτία έτσι ώστε να βγουν τα συμπεράσματα και αν χρειαστούν οποιεσδήποτε ενέργειες να τις κάνουμε. Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη ο από την πρώτη στιγμή αλλά επικρατούσε και σε εκείνους αυτή η ασάφεια».

Πρώην διοικητής της ΚΥΠ: Πύραυλος S-200 έπεσε στην Κύπρο

Σε αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Συρία, και συγκεκριμένα την περιοχή Χομς, απέδωσε το σημερινό περιστατικό πρόσκρουσης αγνώστου στρατιωτικού αντικειμένου στον Πενταδάκτυλο, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς.

O κ. Πενταράς σημείωσε ότι την ώρα εκείνη το Ισραήλ πραγματοποιούσε αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να δραστηριοποιηθεί.

Προδρόμου: «Καμία επίσημη ενημέρωση για την ώρα»

Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ προέβη το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα κατεχόμενα.

Ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του ανέφερε πως «για το περιστατικό γίνονται επαφές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλής πληροφορίες. Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται από τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».