MEDIA

«Ρυθμιστές» τα εκτός Βουλής κόμματα

«Ρυθμιστές» τα εκτός Βουλής κόμματα

«Δημιουργία Ξανά», ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «Δράση», Κόμμα Πειρατών και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις μπορεί να μην κατάφεραν να κατακτήσουν μία θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου, κέρδισαν, όμως, τις εντυπώσεις, καθώς συνολικά έφτασαν σε ποσοστό 19%.

Την ίδια ώρα, η αποχή έφτασε το 34,9%, μεγαλώνοντας τη «δεξαμενή» των πολιτών, που «γλυκοκοιτάζουν» τα μεγάλα κόμματα, στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Στο αναφέρθηκε η εκπομπή «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο, υπό το πρίσμα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.

Το διπλό μήνυμα των εκλογών επικεντρώθηκε ο κ. Θανάσης Γούναρης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

«Ήταν σαφέστατο το μήνυμα της ήττας του δικομματισμού, αλλά και του παλαιοκομματισμού. Δεν είναι μόνο οι 1,2 εκατομμύρια ψήφοι των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και το περίπου 35% της αποχής», σημείωσε ο ίδιος.

Για καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Ράγκος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Ο λαός με τη ψήφο του καταδίκασε το μνημόνιο», είπε ο κ. Ράγκος και πρόσθεσε ότι έχουμε επιστρέψει στο πολλαπλάσιο τα χρήματα που έχουμε δανειστεί.

«Από το 1985 επί Γεράσιμου Αρσένη μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει 600 δισ. ευρώ, εξαιτίας των τόκων και των πανωτοκίων. Είναι ψέμα ότι οι Ευρωπαίοι μας δανείζουν και εμείς είμαστε μπαταχτσήδες», είπε ο ίδιος.

Η ψήφος όσων επέλεξαν τα μικρά κόμματα είναι συνειδητή και σύνθετη, υποστήριξε ο διαφημιστής κ. Μάκης Σεριάτος.

«Η ψήφος αυτή ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας σκέψης και άντλησης πληροφοριών», είπε ο κ.Σεριάτος, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στην άλλη πλευρά του νομίσματος: Στις δυσκολίες, που ανακύπτουν για τη συγκρότηση κυβέρνησης, στην «καυτή πατάτα», που κάποιοι αρνούνται να κρατήσουν, αλλά και στις επιπτώσεις στην αγορά.

«Το "αφεντικό" που διάλεξε ο υποψήφιος αρνείται να διοικήσει την εταιρεία και θέλει να σηκωθεί να φύγει. Όμως, δεν σε υποχρεώνει κανείς να βάλεις υποψηφιότητα. Αυτό με τη σειρά θα δημιουργήσει οργή στον κόσμο. Διότι η αγωνία της αγοράς είναι, αν αύριο θα πληρωθούν αυτά που σου χρωστάνε, αν θα μειωθεί και άλλο η αγοραστική σου δύναμη κ.τ.λ.», είπε ο ίδιος.

1DSC7619

«Δεν είναι ταμπού η κυβέρνηση Τσίπρα»

Θα σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να ξαναπάμε σε εκλογές; Ο δημοσιογράφος και αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DPG Digital Media, κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, έθιξε την άμεση ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης.

«Αν είναι από τον κ.Τσίπρα, ας είναι, δεν έχω ταμπού σε αυτό. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Φοβάμαι, όμως, ότι και αυτός επενδύει στις επόμενες εκλογές», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Χριστοφορίδης αναφερόμενος στους ελιγμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχει πετάξει το μπαλάκι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνοι οδηγούν τη χώρα σε ακυβερνησία. Παράλληλα, μιλάει με κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, χτίζοντας συμμαχίες για το αύριο».

Σενάρια συγκυβέρνησης με... ακροβασίες

Πώς, όμως, θα συνεννοηθούν τα κόμματα, όταν φαίνεται να τα χωρίζει η άβυσσος;

Ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης αναφέρθηκε στις ακροβασίες, που ίσως δούμε τις επόμενες ημέρες, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα της ψήφου ανοχής.

«Το Σύνταγμα λέει ότι απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, αρκεί να είναι πάνω από 120. Αν στην πρώτη ψηφοφορία υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνολικά έχουν 149 βουλευτές και απέχουν τα υπόλοιπα κόμματα, τότε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Κασιμάτης.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Στην οικονομική κρίση προστίθεται η κρίση του καθεστώτος. Η κατάσταση ανησυχεί τις Βρυξέλλες, δεν ξέρουν τι επιφυλάσσει το αύριο, ποια Ελλάδα θα ξημερώσει την επόμενη μέρα», είπε στην εκπομπή ο οικονομολόγος κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης, μιλώντας μέσω skype από το Βέλγιο.

2DSC7632

Υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση;

Η επαναδιαπραγμάτευση είναι η πιο «hot» έκφραση των τελευταίων ημερών. Όμως, κατά πόσο είναι και ρεαλιστική;

«Πρόκειται περί πολιτικής απάτης», θεωρεί ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, από τη «Δράση» και εξήγησε: «Δεν μπορεί ένα κράτος να ζητάει διαπραγμάτευση, όταν δεν έχει καταργήσει ούτε έναν οργανισμό, δεν έχει απελευθερώσει ούτε ένα επάγγελμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Νικόλαου Γιαννακόπουλου, μέλους στο Πολιτικό Συμβούλιο στη «Δημιουργία Ξανά»: «Αν δεν αλλάξεις το λογιστή σου με έναν σωστό, τότε ο δανειστής σου δεν πρόκειται να κάτσει να συζητήσει μαζί σου. Πώς θα ζητήσουμε περισσότερο χρόνο και χρήματα, όταν δεν έχουμε ρυθμίσει τα του οίκου μας», αναρωτήθηκε.

Η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη πέρυσι από ό,τι φέτος υποστήριξε ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως εξήγησε «σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερη ανησυχία».

Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα μας να χτίσει ισχυρές συμμαχίες. «Με δεδομένες τις αλλαγές στη Γαλλία και αλλού, θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τη δημιουργία συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο. Όμως, αυτή η ευκαιρία χάνεται εξαιτίας της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης», είπε.

Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού μετέφερε στο στούντιο ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο:

1) Μ. Σεριάτος: Περισσότερο συνειδητή η ψήφος στα μικρά κόμματα
2) Κ. Λάβδας: Η Ευρώπη καλύτερα προετοιμασμένη για έξοδο Ελλάδας από ευρώ
3) Ν. Γιαννακόπουλος: Χρειαζόμαστε νέο σοβαρό «λογιστή»
4) Σ. Σταυρίδης: Πολιτική απάτη η επαναδιαπραγμάτευση
5) Γ. Ράγκος: Έχουμε πληρώσει 600 δισ. από το 1985
6) Θ. Γούναρης: Ήταν δικομματισμού και παλαιοκομματισμού
7) Γ. Κασιμάτης: Σενάριο κυβέρνησης με… ακροβασίες
8) Γ. Χριστοφορίδης: Δεν είναι ταμπού η κυβέρνηση Τσίπρα
9) Φ. Κοτσαρίδης: Οι Βρυξέλλες ανησυχούν με την κρίση καθεστώτος