MEDIA

Πότε κάνουν πρεμιέρα οι σειρές της ΕΡΤ1 – Πόσες ημέρες θα προβάλλονται

Πότε κάνουν πρεμιέρα οι σειρές της ΕΡΤ1 – Πόσες ημέρες θα προβάλλονται

Ο προγραμματισμός της δημόσιας τηλεόρασης είναι έτοιμος

Η ΕΡΤ επενδύει στη μυθοπλασία, για μία ακόμη χρονιά, στοχεύοντας στο να κρατήσει συντροφιά στους τηλεθεατές. Πολλές νέες παραγωγές θα βγουν στον αέρα και τα στελέχη έχουν ήδη αποφασίσει πότε θα γίνουν οι πρώτες επίσημες.

Την αρχή θα κάνουν οι σειρές «Παραλία» και «Κάνε ότι κοιμάσαι», των οποίων το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου. Η πολυαναμενόμενη δραματική σειρά «Η παραλία», βασισμένη στο μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη, έρχεται με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και θα συντροφεύει το κοινό τέσσερις φορές την εβδομάδα. Η ιστορία μάς μεταφέρει στα Μάταλα της Κρήτης. Εκεί, κάτω από τη σκιά των μοναδικών βράχων, μυστήριο, έρωτας και συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό. Τα όνειρα και οι εφιάλτες των πρωταγωνιστών βγαίνουν στην επιφάνεια. Πόσα σκοτεινά μυστικά μπορεί να κρατήσει η παραλία της ανεμελιάς; Σεπτέμβριος 1969, Μάταλα. Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη (Δανάη Μιχαλάκη) επιστρέφει από το Λονδίνο, στον τόπο της παιδικής της ηλικίας, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο (Γιάννης Κουκουράκης). Ο Γιώργος, ο οποίος ζει μαζί της στο Λονδίνο και εργάζεται στα ναυτιλιακά, θα έρθει στην Κρήτη λίγες ημέρες μετά την Υπατία προκειμένου να ζητήσει το χέρι της και επίσημα από την οικογένειά της. Το πρώτο βράδυ της Υπατίας στα Μάταλα θα συνοδευτεί από την επανασύνδεση με τις παιδικές της φίλες, στις οποίες θα προτείνει να την παντρέψουν. Δίνουν ραντεβού στο πάρτι των χίπηδων, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη μαγευτική παραλία της περιοχής. Εκεί, η Υπατία θα γνωρίσει την περίεργη, αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι (Δημήτρης Μοθωναίος). Ανάμεσά τους θα γεννηθεί ένας έρωτας που ξεκινά με πόνο και εμπόδια και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης που θα συμπαρασύρει στο πέρασμά της όλα όσα οι ήρωές μας θεωρούσαν δεδομένα.

Στον δεύτερο κύκλο του «Κάνε ότι κοιμάσαι», που θα παίζεται δύο φορές την εβδομάδα, οι αλλαγές θα είναι πολλές. Ο Νικόλας (Σπύρος Παπαδόπουλος) ζει απομονωμένος σε ένα τροχόσπιτο, έχοντας παραιτηθεί από το σχολείο μαζί με τον Κάσδαγλη (Βασίλης Ευταξόπουλος). Με τους εφιάλτες να τον βασανίζουν και τη σκέψη στα θύματα από το μακελειό, δέχεται να γνωρίσει τον διευθυντή ενός γνωστού ιδιωτικού σχολείου, όταν ο Κάσδαγλης τον παρακαλεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο να δουλέψουν εκεί. Αβέβαιος για την απόφασή του, ο Νικόλας γίνεται μάρτυρας της άγριας δολοφονίας ενός άλλου καθηγητή, στη διάρκεια της δεξίωσης του σχολείου. Αυτό που τον βοηθάει στην απόφασή του, είναι ότι λίγη ώρα πριν βρεθεί νεκρός, ο καθηγητής τον είχε προειδοποιήσει να μη δεχτεί την πρόσληψή του σε αυτό το σχολείο. Αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα κι έναν λαμπερό κόσμο προνομίων και εξουσίας, ο Νικόλας εστιάζει στην αγάπη του για τα παιδιά, τα οποία υποφέρουν από τις δικές τους ίντριγκες και παραβατικές συμπεριφορές. Πέρα όμως από τη σκληρότητά τους, έχει να αντιμετωπίσει και τον κυνισμό της δικής του κόρης (Γεωργίας Μεσαρίτη), η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει το τραύμα από τον χαμό του φίλου της. Η γνωριμία του με μια άλλη καθηγήτρια, την Πέρσα (Τζένη Θεωνά), ξυπνάει μέσα του συναισθήματα που είχε στερηθεί για καιρό. Η αρχική σύγκρουση δύο πολύ διαφορετικών, αλλά βαθιά τραυματισμένων ανθρώπων, θα εξελιχθεί σε μια δυνατή ερωτική σχέση. Η Πέρσα, άλλωστε, θα είναι από τους ελάχιστους συμμάχους που θα έχει ο Νικόλας όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνωμοσίες του φωτεινού αυτού κόσμου. Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του καθηγητή; Τι θα κάνει ο Νικόλας όταν ο Κάσδαγλης βρεθεί ένοχος για ανθρωποκτονία; Και κυρίως ποιος ανοιχτός λογαριασμός με το παρελθόν θα φέρει τον Νικόλα και την κόρη του αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη απειλή;

Από την ΕΡΤ, έχει ήδη ανακοινωθεί και η σειρά με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Λυδία Φωτοπούλου, σε σενάριο-σκηνοθεσία Βασίλη Νεμέα, με τίτλο «Τρίτος όροφος». Το σενάριο εστιάζει σε ένα οροφοδιαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό, όπου εκτυλίσσεται η δράση, και η κάμερα «αιχμαλωτίζει» στιγμές από την καθημερινότητα ενός ζευγαριού συνταξιούχων, νέων στην… ψυχή, που έρχονται για να μας θυμίσουν τι σημαίνουν αγάπη και συντροφικότητα σε κάθε ηλικία και να μας χαρίσουν άφθονες στιγμές γέλιου, αλλά και συγκίνησης. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, το σίριαλ θα βγει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

H «Έρημη χώρα» είναι ακόμη ένα σίριαλ της ΕΡΤ1. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κοινωνικό γουέστερν σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές, που θα κάνει πρώτη επίσημη στα τέλη του 2023. Μια οδυνηρή περιπέτεια κηδεμονίας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ήρωες της ιστορίας μας. H Εύα, μια 10χρονη κοπέλα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία και χάνει σε μία ημέρα και τους δύο γονείς της, ο Λουκάς, ο 65χρονος μοναχικός παππούς της, ο οποίος αρνείται πεισματικά την επιμέλειά της, και η Μαρίνα, μια 40χρονη κοινωνική λειτουργός, που προσπαθεί να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, εμπλέκονται σε μια επίπονη υπόθεση κηδεμονίας, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους… δαίμονές τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναγκάσει την παγωμένη τους καρδιά να ξυπνήσει ξανά. Τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης και οι παραγωγοί, έχοντας αποδείξει ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο καστ των σίριαλ, ετοιμάζονται ξανά να κερδίσουν το στοίχημα. Οι Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Αννα-Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Χριστίνα), Χρήστος Κοντογιώργης (Μάρκος), Αλεξία Σαπρανίδου (Σοφία), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας (Στράτος) είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές.

Μια απολαυστική κωμωδία με σπαρταριστές καταστάσεις, ξεκαρδιστικές ατάκες και φρέσκια ματιά, που διαδραματίζεται μέσα και έξω από τις φυλακές, έρχεται τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ, για να μας ανεβάσει «Στα σύρματα» από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κάθε εβδομάδα. Σε σενάριο Χάρη Μαζαράκη και Νίκου Δημάκη και σκηνοθεσία Χάρη Μαζαράκη, με πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών και συντελεστών, η ανατρεπτική ιστορία μας ακολουθεί το ταξίδι του Σπύρου Καταραχιά (Θανάσης Τσαλταμπάσης), ο οποίος, ύστερα από μια οικονομική απάτη, καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκισης και οδηγείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Στη φυλακή γνωρίζει τον Ιούλιο Ράλλη (Ιβάν Σβιτάιλο), έναν βαρυποινίτη με σκοτεινό παρελθόν. Μεταξύ τους δημιουργείται μια ιδιάζουσα σχέση. Ο Σπύρος, ως ιδιαίτερα καλλιεργημένος, μαθαίνει στον Ιούλιο από τους κλασικούς συγγραφείς μέχρι θέατρο και ποίηση, ενώ ο Ιούλιος αναλαμβάνει την προστασία του και τον μυεί στα μυστικά του δικού του «επαγγέλματος». Στο μεταξύ, η Αννα Ρούσου (Βίκυ Παπαδοπούλου), μια μυστηριώδης κοινωνική λειτουργός, εμφανίζεται για να ταράξει κι άλλο τα νερά, φέρνοντας ένα πρόγραμμα εκτόνωσης θυμού, που ονομάζει «Στα σύρματα», εννοώντας όχι μόνο τα σύρματα της φυλακής αλλά και εκείνα των τηλεφώνων. Ετσι, ζητάει από τον διευθυντή να της παραχωρήσει κάποιους κρατουμένους, ώστε να τους εκπαιδεύσει και να τους μετατρέψει σε καταδεκτικούς τηλεφωνητές, στους οποίους ο έξω κόσμος θα βγάζει τα εσώψυχά του και θα ξεσπά τον συσσωρευμένο θυμό του. Φίλοι και εχθροί, από τον εκκεντρικό διευθυντή των φυλακών, Φωκίωνα Πάρλα (Πάνος Σταθακόπουλος), και τον αρχιφύλακα Ζιζί (Αλέξανδρος Ζουριδάκης) μέχρι τις φατρίες των «Ρεμπετών», των Ρώσων, αλλά και τον κρατούμενο καθηγητή Καλών Τεχνών (Λάκης Γαβαλάς), όλοι μαζί αποτελούν τα κομμάτια ενός δύσκολου και ιδιαίτερου παζλ. Ολα όσα συμβαίνουν εκτός φυλακής, με τον πνευματικό ιερέα του Ιουλίου, πατέρα Νικόλαο (Τάσος Παλαντζίδης), τον χασάπη πατέρα του Σπύρου, τον Στέλιο (Βασίλης Χαλακατεβάκης), τον μεγαλοεπιχειρηματία και διαπλεκόμενο Κίμωνα Βασιλείου (Γιώργος Χρανιώτης) και τη σύντροφό του, Βανέσα Ιωάννου (Ντορέττα Παπαδημητρίου), συνθέτουν ένα αστείο γαϊτανάκι, γύρω από το οποίο μπερδεύονται οι ήρωες της ιστορίας μας.

Τα στελέχη, όμως, θα ρίξουν στην αρένα και μία καθημερινή σειρά με τίτλο «Ηλέκτρα». Το ερωτικό δράμα εποχής, βασισμένο σε μια ιδέα της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη, σε σκηνοθεσία της Βίκυ Μανώλη και σενάριο των Μαντώ Αρβανίτη και Θωμά Τσαμπάνη, έρχεται στις αρχές Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 για να μας συναρπάσει. Με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, η σειρά μάς μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 για να μας περιγράψει την ιστορία μιας γυναίκας καταπιεσμένης από τις συμβάσεις της εποχής και τον καθωσπρεπισμό μιας μικρής κοινωνίας ενός νησιού. Καλά κρυμμένα μυστικά, σκληρές αλήθειες και ένας θυελλώδης έρωτας με απρόβλεπτες συνέπειες θα μας καθηλώσουν.

Διαβάστε επίσης:

«Η Μάγισσα»: Όλες οι λεπτομέρειες για την πιο ακριβή σειρά της νέας σεζόν

Ο Βασίλης Μπισμπίκης μπαίνει στο Σασμό - Όλες οι πληροφορίες για τον ρόλο του

Η Γη της Ελιάς: Πότε επιστρέφει η σειρά - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν στα νέα επεισόδια