MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τις επερχόμενες τοπικές «εκλογές», τις αναφορές ότι θα κλείσει το Facebook και YouTube στην Τουρκία, οι επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αλλά και οι δηλώσεις της τ/κ επιτροπής συγγενών αγνοουμένων ότι το σύστημα ταυτοποίησης είναι λανθασμένο.

Με τίτλο «Ζήλεια στην Κύπρο για το ίντερνετ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι το «νομοσχέδιο» για τα αδικήματα στο διαδίκτυο που ετοίμασε και έστειλε στη «βουλή» το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο έχει από τη μια προκαλέσει ικανοποίηση και από την άλλη ανησυχίες ότι θα ακολουθήσει και στα κατεχόμενα ό,τι θα γίνει στην Τουρκία αν τελικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήσει την απειλή και σταματήσει τη λειτουργία του Facebook και YouTube στην Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τ/κ επιτροπή αγνοουμένων στα κατεχόμενα ζήτησε όπως της δοθεί πρόσβαση στο αρχείο το οποίο ετοιμάστηκε για τους αγνοούμενους «ως μέτρο εμπιστοσύνης», ενώ παράλληλα ο πρόεδρος της επιτροπής Φουάτ Νεσίρ Ναλτσίογλου ισχυρίστηκε ότι το σύστημα για την ταυτοποίηση είναι λανθασμένο. Επίσης, γράφει ότι, «νόμος» που ψηφίστηκε από τη λεγόμενη βουλή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής βάζει τους δημοσιογράφους σε μπελάδες, αφού παράβαση του «νόμου» μεταφράζεται σε ποινή φυλάκισης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στόχος είναι τουλάχιστον 14 δήμοι», αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου τοπικής αυτοδιοίκησης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Χακάν Κουντάϊ ότι στόχος του κόμματος του είναι να κερδίσει την προεδρία 14 τουλάχιστον «δήμων», από τους 28, κατά τις λεγόμενες τοπικές εκλογές στις 29 Ιουνίου. Είπε ακόμα ότι το κόμμα του κατέρχεται στις “εκλογές” με πρόσωπα νεαρά αλλά και έμπειρα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι από το 2006 μέχρι και σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 482 Τ/κ αγνοουμένων. Σε δηλώσεις της η Τ/κ μέλος της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ είπε ότι οι μόνες πληροφορίες για να προχωρήσει η διαδικασία είναι αυτές που δίνονται από τον κόσμο και βάση αυτών γίνονται και οι ανασκαφές. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η Γερμανία θα ασφαλίζει για ένα εκατομμύριο τον κάθε Γερμανό τουρίστα που θα επισκέπτεται τα κατεχόμενα με την εφημερίδα να γράφει ότι αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Επέμβαση αφαίρεσης των πνευμόνων» αναφέρεται στις τοπικές «εκλογές» στα κατεχόμενα και γράφει ότι σε δηλώσεις του ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η συνεργασία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί μια «επέμβαση Έρογλου» και ότι ο Ντερβίς Έρογλου άρχισε την επέμβαση πριν τις τοπικές «εκλογές» για να την συνεχίσει στις «προεδρικές» λεγόμενες εκλογές που ακολουθούν. Ο κ. Ταλάτ κατηγορεί τον Ερογλου ότι δεν έχει μείνει αμέτοχος στην κομματική διαδικασία για τις «εκλογές». Η εφημερίδα γράφει αλλού ότι συνεχίζονται στην Ουκρανία οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι η Ρωσία δεν θα πάρει «σπιθαμή γης». Γράφει ακόμα ότι αύριο θα δημοσιευτεί συνέντευξη του Μάθιου Μπράιζα, αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην εφημερίδα με αναφορές στο Κυπριακό και στο φυσικό αέριο.

Με τίτλο «Η ιστορία κάθε αγνοουμένου είναι πονεμένη», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι σε δηλώσεις της η Τ/κ μέλος της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ είπε ότι από το 2006 έχουν βρεθεί τα οστά 2001 αγνοουμένων ενώ έχουν ταυτοποιηθεί 1040. Είπε ακόμα ότι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τον κάθε αγνοούμενο, Ε/κ και Τ/κ, και την οικογένεια τους, είναι γεμάτες πόνο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έχει πετύχει θαύματα στον κόσμο της μόδας ο Τ/κ σχεδιαστής μόδας Χουσεΐν Τσαγλαϊάν, ο οποίος αρχικά ήταν γνωστός ως ο Τ/κ του Λονδίνου, ενώ τώρα αναφέρονται σε αυτόν ως «ο Τ/κ σχεδιαστής μόδας». Επίσης γράφει ότι άρχισε η εβδομάδα ιατρικής στα κατεχόμενα με τους Τ/κ ιατρούς χθες να βολτάρουν στα κατεχόμενα με τα ποδήλατά τους με το μήνυμα ότι η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία μας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το τέλος του δράματος» αναφέρεται στους ισχυρισμούς της οικογένειας του 34χρονου Ντεβράν Τουρεράι, ότι ο θάνατος του είναι αποτέλεσμα σωματικής κακομεταχείρισης στον στρατό όπου του έκαναν καψόνια και ότι ξυλοφορτώθηκε σε σημείο που έχασε τους νεφρούς του. Η μητέρα του αποθανόντος είπε ότι ο ιατρός που έκανε την πρώτη εξέταση που του έγινε μετά το περιστατικό, είπε ότι δεν βρήκε σημάδια κακοποίησης και κατηγορεί το σύστημα ότι προσπαθεί να σκεπάσει τα λάθη του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ για επαφές με κύριο θέμα το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαδικασίας, ενώ σε δηλώσεις του είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις εξελίξεις». Επίσης γράφει ότι έγινε χθες ακόμα μια κηδεία ενός Τ/κ αγνοουμένου, του Φουάτ Μουλλά, ο οποίος αγνοείται από το 1967.

Διαβάστε επίσης

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου