MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (18/3)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (18/3)

Μια υπόθεση πλαστών εγγράφων που αφορά δημοπρασία, η κατάσταση του οδικού δικτύου, οι μειωμένες εξαγωγές σε σχέση με τις εισαγωγές, οι συνεργασίες και εξαγγελίες ενόψει των «τοπικών εκλογών», αλλά και οι επαφές Οζερσάι στη Νέα Υόρκη, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των πρωτοσέλιδων των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Κοινό σημείο αναφοράς οι πλημμύρες από τη βροχή χθες στη Μόρφου, αλλά και άλλα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Υπόθεση πλαστών εγγράφων», αναφέρεται σχεδόν σε ολόκληρο το πρωτοσέλιδό του στην υπόθεση που οδηγήθηκε χθες ενώπιον «δικαστηρίου» και αφορά κατηγορία εναντίον του γνωστού επιχειρηματία στα κατεχόμενα Τεκίν Αρχούν και του «διευθυντή» του «τμήματος τουριστικού προγραμματισμού», Τουργκούτ Μουσλού για την κατασκευή και την προκήρυξη προσφορών για κατασκευή σταθμού διύλισης νερού σε τουριστική εγκατάσταση στη Βοκολίδα το 2006 που κέρδισε η εταιρεία Κασκόν για λογαριασμού του Αρχούν, ο οποίος όμως δεν έδωσε το ποσό των 250.000 στερλινών που είχε συμφωνήσει, στην εν λόγω εταιρεία. Αλλού γράφει, με παραπομπή στις εσωτερικές σελίδες, ότι συζητήθηκε χθες στη «βουλή» ο «νόμος» για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Διαβάστε επίσης

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (13/3)

Η εφημερίδα « Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μην μένετε άφωνοι, πιέστε», αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου για μια ζωή χωρίς τροχαία δυστυχήματα, Χουσεϊν Σεβάϊ, ο οποίος καταγγέλλει ότι παρά το ότι πέρασαν δύο μήνες από το τραγικό δυστύχημα στη διασταύρωση του Αγίου Βασιλείου που στοίχισε τις ζωές τεσσάρων γυναικών, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί στο συγκεκριμένο δρόμο. Αλλού γράφει ότι ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ξεπέρασε τα τρία ευρώ, πολλοί Τ/κ εξακολουθούν να κάνουν τα ψώνια τους στο «νότο» με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο «βορρά» να εκφράζουν δυσφορία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η δυνατή βροχή προκάλεσε ζημιές στην περιοχή της Μόρφου αφού συνοδεύτηκε από χαλάζι που έπληξε εσπεριδοκαλλιέργειες και κήπους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σε δύο χρόνια μόνο 237 εκ δολάρια», αναφέρει ότι το ψευδοκράτος που μόνο το 2013 έκανε εισαγωγές από την Τουρκία 999.600.000 δολαρίων σε δύο χρόνια η αξία των εμπορευμάτων που παρήγαγε και πώλησε στο εξωτερικό φτάνει μόλις το ¼ της αξίας των εισαγωγών ενός χρόνου. Αλλού γράφει ότι οι μαθητές του χωριού Διόριος αναγκάζονται να πηγαίνουν με οτοστόπ στο σχολείο στη Μόρφου αφού ο οδηγός του μίνι λεωφορείου, επειδή τα λεφτά που του έχουν δώσει για καύσιμα, δεν φτάνουν, εδώ και μια εβδομάδα δεν μεταφέρει τους μαθητές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στους υποψηφίους «δημάρχους» Περγάμου και γράφει ότι θα είναι τρεις με εκείνους του ΡΤΚ και ΚΕΕ να έχουν ανακοινωθεί, ενώ αναμένεται και το όνομα του ΚΚΔ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι δύο κοινότητες θα φτάσουν σε συμφωνία», αναφέρεται σε δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο οποίος είπε πως διαμορφώνεται ο ρόλος των διαφόρων παραγόντων στην Κύπρο, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι Τ/κ και οι Ε/κ. Αλλού έχει φωτογραφία από έναν πλημμυρισμένο δρόμο και γράφει ότι η χθεσινή δυνατή βροχή και ομίχλη στη Μόρφου ήταν η αιτία να γεμίσουν νερά δρόμοι, σπίτια και υποστατικά, φέρνοντας στη μνήμη τη μεγάλη πλημμύρα στο παρελθόν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου σημείωσε πως το πιο δύσκολο θέμα θα είναι το εδαφικό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έσπασε η συμμαχία», γράφει ότι αναβλήθηκε και πάλι η επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας ΚΕΕ – ΔΚ για τις «τοπικές εκλογές» και η κρίση μεταξύ των δύο κομμάτων σε πολλές περιοχές αυξάνεται. Αλλού γράφει ότι ο υπάλληλος για τον οποίο υπήρχαν υποψίες για πράξεις διαφθοράς στο «τμήμα» εφόρου και εσόδων Κερύνειας διέφυγε στο εξωτερικό. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει επίσης φωτογραφία από δρόμο στη Μόρφου και γράφει ότι το χαλάζι και η δυνατή βροχή χτύπησαν και πάλι την πόλη.