MEETING POINT

Σύγκρουση σε τροχιά «γαία πυρί μιχθήτω»

Σύγκρουση σε τροχιά «γαία πυρί μιχθήτω»

Άρχισαν τα όργανα. Αναφέρομαι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή που ολοκληρώθηκε με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να μας διαφωτίσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών που εξακολουθεί να σκιάζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Μας διαφώτισε, ωστόσο, ή τουλάχιστον μας έδωσε μια γερή πρόγευση, για την ατζέντα και τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί στο κλίμα «γαία πυρί μιχθήτω».

Παρατήρηση πρώτη: Η κυβέρνηση «διέβη τον Ρουβίκωνα» αφού η πρόταση μομφής απερίφθη από σύμπασα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή καίρια ερωτήματα, ως προς τις παρακολουθήσεις, έμειναν αναπάντητα. Όπως για παράδειγμα ότι η εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν αντικαταστάθηκε γιατί «κρατάει» τον πρωθυπουργό, ή ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και δύο στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Άμυνας, παρακολουθούντο λόγω διαφωνιών σε θέματα κόστους εξοπλισμών.

Παρατήρηση δεύτερη: Σε ευθεία σύνδεση με το τελευταίο αναπάντητο ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε σύγκριση του συνολικού ύψους του εξοπλιστικού προγράμματος της τελευταίας τριετίας (15 δισ.) με τους εξοπλισμούς για τους οποίους υπογράψει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (8 δισ.) σε βάθος εξαετίας. Παράλληλα, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε στο τραπέζι τη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη συστημική τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δυσθεώρητου χρέους του κυβερνώντος κόμματος.

Παρατήρηση τρίτη: Όλα αυτά θα επανέλθουν τιμή τε και δόξει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, διανθισμένα ενδεχομένως και με πρόσθετα στοιχεία, μιας και στην πραγματικότητα στη Βουλή κινήθηκαν ουσιαστικά σε επίπεδο προαναγγελίας. Όπως επίσης θα επανέλθουν και όλα όσα, πάντα εντός ημερήσιας διάταξης, έθεσε από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός, με κορυφαίο στη δική του λίστα το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε από το καθεστώτος Μαδούρο.

Πριν καλά καλά κατακάτσει η σκόνη από την τριήμερη κοινοβουλευτική σύγκρουση, ήρθε να προστεθεί σε όλα όσα μερικώς γνωρίζουμε μια νέα αποκάλυψη η οποία σχετίζεται με τις υπόγειες διαδρομές ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και σε εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται πρωτίστως με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το «Βήμα της Κυριακής» χαρτογραφεί συγκεκριμένα μια εφιαλτική εικόνα: Επίορκοι ένστολοι διευκολύνουν κυκλώματα του υποκόσμου να αναπτύσσουν ανενόχλητα τη δράση τους και μάλιστα να δίνουν τον τόνο στις Κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διασφαλιστεί η ασυλία τους.

Βαριά υπόθεση, που οδήγησε στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ενώ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός έδωσε εντολή να γίνει έρευνα με ευθύνη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, από την οποία, πάντως, απομακρύνθηκε ο αξιωματικός που «έψαχνε» τους συγκεκριμένους επίορκους, στη θέση τους τοποθετήθηκε άλλος αξιωματικός που φιγουράρει στους διαλόγους της Αστυνομίας με τους νονούς της νύχτας.

Να διατυπώσω στο σημείο αυτό μια απορία. Ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αποστείλει στις 19 Μαΐου του 2021 (περίπου 3 μήνες μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση) στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλειώτα, μία έκθεση - «φωτιά». Αυτή περιλάμβανε τη χαρτογράφηση όλων των γνωστών εγκληματικών ομάδων στην Ελλάδα (κυρίως στην Αττική) και τη διασύνδεσή τους με ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονταν σε καίρια πόστα. Τι απέγινε άραγε αυτή η έκθεση;

Συμπέρασμα, όπως σας έχω ήδη προϊδεάσει, μπαίνουμε σε καυτή προεκλογική ζώνη με σοβαρές πιθανότητες το πάλαι ποτέ «σκληρό ροκ» του Κώστα Λαλιώτη να αποδειχθεί… ουράνια μελωδία.