ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Αύξηση σε κέρδη και κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο

Mytilineos: Αύξηση σε κέρδη και κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο

Αύξηση κερδών αλλά και κύκλου εργασιών ανακοίνωσε η Mytilineos για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τοποθετώντας την εταιρεία σε τροχιά επίτευξης νέου υψηλού επιπέδου κερδοφορίας.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one-off) η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε 51% στα 81 εκατ., ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2020.

Αντίστοιχα, ο Κύκλος Εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 994 εκατ. ευρώ και 156 εκατ. ευρώ για το Α΄ εξάμηνο του 2021, επίσης αυξημένα κατά 7%. Αν μάλιστα εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one off) η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε 29% στα 161 εκατ. ευρώ έναντι 125 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2020.

Τέλος, o καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2021, η Mytilineos σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα εκδήλωση, ανέλαβε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εν όψει των σημαντικών επενδύσεων που ήδη υλοποιούνται και άλλων που έχουν δρομολογηθεί και προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και αειφορία, ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της, ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026, βελτιώνοντας περαιτέρω το ήδη εξαιρετικό της πιστωτικό προφίλ.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η εταιρεία πέτυχε την ολοκλήρωση δύο σημαντικών συμφωνιών που θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα έτη, με τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και με τη GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου.

Οι προοπτικές για το 2021

Ως προς τις προοπτικές της Mytilineos για το υπόλοιπο του έτους, όπως αναφέρει η εταιρεία, μετά την ιστορική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2021 ξεκίνησε με την προοπτική της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στηριζόμενη στα σημαντικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες, τόσο για την ταχύτητα των εμβολιασμών, όσο και για τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις ή αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί ενδεχομένως να επιφέρει κάποια νέα μετάλλαξη του ιού.

Ωστόσο,

  • το ισχυρό περιβάλλον τιμών του αλουμινίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής,
  • η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • και η σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων

θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξή ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων για τη MYTILINEOS στο σύνολο του έτους.

Η δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Οι οικονομικές επιδόσεις της MYTLINEOS στο Α’ εξάμηνο του 2021 επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρεία βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας στο σύνολο του έτους, ενώ παράλληλα προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, σε ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει.

Στα επόμενα τρίμηνα, παρά το αβέβαιο περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας, οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου και τα premiums διαμορφώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, ενώ το περιβάλλον τιμών και η κατανάλωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά. Παράλληλα, προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η εκτέλεση των συμβάσεων των Τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν οι σημαντικές επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (project new era 250), ολοκλήρωση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό)».