ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η φαρμακοβιομηχανία στην «πράσινη» εποχή: Βιώσιμη ανάπτυξη και τεχνολογία

Η φαρμακοβιομηχανία στην «πράσινη» εποχή: Βιώσιμη ανάπτυξη και τεχνολογία

Καθώς η ανθρωπότητα προχωρά στη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία, η φαρμακοβιομηχανία θέτει νέα πρότυπα και προδιαγραφές, ώστε να πρωτοστατεί στην «πράσινη» εποχή. Η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα, ως εκ τούτου, λαμβάνει νέες διαστάσεις, αφού καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη λειτουργεία κάθε εταιρείας που θέλει να διεκδικήσει πρωταγωνιστική θέση στο αύριο.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO, που εφαρμόζει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους €356 εκατ. στη χώρα μας ως το 2027, έχει την κοινωνική υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής της. Με δεδομένο ότι επιτυχημένη επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί «απλώς» η πρόοδος της εταιρείας και η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, παρά μόνο όταν αυτή επέρχεται με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, η DEMO έχει ενσωματώσει τον σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολύτιμους φυσικούς πόρους σε μια σειρά πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

Έτσι, η εταιρία προμηθεύει δωρεάν με φάρμακα, υλικά και μηχανήματα αποκεντρωμένα ιατρεία νησιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωνικά φαρμακεία και άλλα, ενώ παράλληλα, ανακυκλώνει εντυπωσιακές ποσότητες πλαστικού και χαρτιού, ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών και διαχειρίζεται με δικά της μέσα τη συλλογή των στερεών αποβλήτων της που υφίστανται την κατάλληλη επεξεργασία, χωρίς να επιβαρύνεται άσκοπα το περιβάλλον.

Στην πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η πανδημία covid-19, η DEMO, ως μέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εργάστηκε για να διασφαλίσουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς και τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν στη διάθεση τους τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη ως θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας της DEMO

Με βάση αυτές τις προγραμματικές αρχές της, η DEMO προχωρά εφαρμόζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε έκφανση της λειτουργίας της. Ενδεικτικά, η εταιρεία διασφαλίζει την τήρηση των διαδικασιών σωστής διαχείρισης για τα κτίρια των εγκαταστάσεων και την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια από σύγχρονα συστήματα φωτισμού.

Επιπλέον, σε επίπεδο ανθρώπινου παράγοντα, πέρα από το ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης και υγείας που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, η DEMO διαθέτει σύγχρονα εξοπλισμένο ιατρείο ενώ, πρόσφατα, ανακοίνωσε πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης για τους εργαζόμενους της εταιρείας, που υλοποιείται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού συνεργάτη, σε απόλυτη σύμπνοια με την ΕΚΕ στρατηγική που θέτει την προσωπική ευεξία και τη ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορά στην κοινωνική στήριξη, η DEMO παράγει φαρμακευτικά προϊόντα ειδικής σύστασης για σπάνιες παθήσεις, τα οποία παραγγέλνονται ακόμα και για έναν και μοναδικό ασθενή, μετά από χορήγηση ειδικής άδειας από τις Αρχές. Η δυνατότητα και η προθυμία της DEMO να σταματήσει μια γραμμή παραγωγής 15.000 φιαλιδίων ανά ώρα για 8 ώρες έτσι ώστε να παράγει 20 ή 30 φιαλίδια που θα σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου, είναι ίσως η πιο σημαντική πράξη κοινωνικής ευθύνης. Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, η DEMO πραγματοποίησε δωρεά 60 monitors μέτρησης ζωτικών λειτουργιών για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, αξίας 260.000€ και πρωτοστάτησε, ως μέλος της ΠΕΦ, στη δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας προς το ΕΣΥ.

Τεχνολογία και καινοτομία για σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά φάρμακα

Η ίδια η δραστηριότητα της DEMO άλλωστε στηρίζει τον άνθρωπο, ενώ το επενδυτικό της πλάνο που βρίσκεται σε εφαρμογή, εκπονείται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, υπό τις αρχές της βιωσιμότητας, σε κάθε στάδιο όλης της διαδικασίας. Τόσο με την επένδυση στην παραγωγή πρώτων υλών και τελικών γενόσημων φαρμάκων με νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, όσο και με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και το σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, η DEMO αξιοποιεί την τεχνολογική πρόοδο προς όφελος του ασθενούς και της βιωσιμότητας.

Το έργο της DEMO στην Τρίπολη περιλαμβάνει, επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων που θα οδηγήσουν όχι μόνο στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, αλλά και θα δώσουν στη χώρα μας κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή του φαρμάκου και στην προσπάθεια απεξάρτησης από τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Ασία.

Οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις της DEMO στην Τρίπολη

Παράλληλα, η DEMO είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας με τη δημιουργία του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου στον Άγιο Στέφανο. Εκεί, εκτός από εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, περιλαμβάνονται μία πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες και η δημιουργία Βίο-Ακαδημίας Φαρμάκων. Στην Ακαδημία, ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία, που μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα, μέσω της επίτευξης στοχευμένων, αποτελεσματικών θεραπειών. Στόχος, άλλωστε, είναι η έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο

Εξέχουσας σημασίας, ειδικά στον τομέα της αναστροφής του brain drain σε brain gain, είναι και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη: Στα 13 ξεχωριστά εργαστήρια και τους 34 βοηθητικούς χώρους που στεγάζει, εγκαταστάθηκαν 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές, ενώ τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) που διαθέτει είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν στο 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη. Επίσης, στο Κέντρο βρίσκεται Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NPR), το μοναδικό NMR σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται δύο εργαστηριακοί χώροι για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αυτά σημαίνουν πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή, επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό - σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης – ενώ αποτελεί πόλο έλξης για νέους επιστήμονες που αναζητούν ενδιαφέρον αντικείμενο σε θέσεις εργασίας με προοπτικές στη χώρα τους.

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση της DEMO είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, αλλά και την προσπάθεια της χώρας μας να ολοκληρώσει την πράσινη μετάβαση, υπό τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αντίστοιχες οδηγίες. H DEMO επενδύει στην έρευνα, επενδύει στο Φάρμακο, με σύγχρονους όρους, βιωσιμότητας και αειφορίας, για όλη την κοινωνία.